Augusztus 9-én kezdődik az idei Sziget Fesztivál, sorrendben a huszonötödik, tehát egy jelentős fordulópont is egyben a rendezvény történetben. A negyed évszázad tiszteletére újítjuk fel (poroljuk le…) és folytatjuk immár itt, helyben, a szabad fórumunkon a sorozatot, amely sok-sok átalakuláson és metamorfózison esett át nyomtatott megjelenése idején, de mindvégig kitartott az eredeti elképzelés mellett, hogy élményszerűen elevenítse föl a Sziget Fesztivál történetét, illetve annak legfontosabb eseményeit.

 

Ma kezdődik az idei Sziget Fesztivál! Persze, ha a dátumokat nézzük, a hivatalos kezdés majd csak szerdára várható, de a mai, mínusz egyedik napon a Tankcsapda zenekar fennállásának huszadik évfordulója alkalmából szervezett jubileumi koncerttel máris elkezdődnek a programok. És holnap még mindig csak a nulladik napnál tarunk majd… A keddi műsorban a Rock Against Racism, azaz Rock a rasszizmus ellen nevű brit szervezet közreműködésével, magyar és nemzetközi zenész sztárok fellépésével egy változatos zenei programot kínáló megakoncertre készülhetünk.

 

Időnap előtt

 

Egy jópofa kis matematikai turpisság van abban, hogy egy-egy fesztivál újabban már a nyitónap előtt is tömegeket, tíz-, olykor pedig százezreket vonz. Láttuk már a Szigeten ilyen „időnap előtti” műsorban fellépni az Illés zenekart, a Lokomotív GT-t, tavaly pedig előbb a Magyar Dal Napját ünnepelhettük meg, és másnap aztán az Iron Maiden játszott… és a fesztivál akkor még igazából el sem kezdődött… Igen, talán egyszerűbb lenne úgy számolnunk, hogy ma kezdődik a Sziget, hiszen már ma is egy emlékezetes koncertre számíthatunk a Tankcsapda zenekar fennállásának huszadik jubileuma alkalmából. Holnapra pedig igazi sztárparádét ígér a Rock Against Racism brit csoporttal együttműködésben szervezett változatos zenei program. A magyar névváltozatban általában csak ZARE-ként rövidített szervezet honlapján így népszerűsítik az eseményt: „Szereted a zenét és elítéled a rasszizmust? Ha igen, csatlakozz a ZARE mozgalomhoz!

A Zene a Rasszizmus Ellen (ZARE) a budapesti Brit Nagykövetség, a Rock Against Racism (RAR) és a Love Music Hate Racism (LMHR) elnevezésű brit rasszizmus-ellenes mozgalmak, valamint a világhírű Sziget Fesztivál együttműködésének eredményeképpen jött létre. Mozgalmunk egyetlen célja, hogy fellépjünk az olyan veszélyes és szélsőséges jelenségek ellen, mint a rasszizmus.”

 

A zene összeköt

 

A Tankcsapda este fél kilenckor kezd, ez tiszta sor. A jubiláló Lukács Laciék előtt előzenekarként már délután fél öttől színpadra lép a Skafunderz (az együttessel kapcsolatos bővebb információkért ajánlott felkeresni a www.skafunderz.hu címen elérhető honlapot…), fél hattól a Black-Out játszik, a meghirdetett program szerint pedig este hét előtt tíz perccel kezd a Kowalsky meg a Vega (őket most hallhattuk alig néhány hete az ugyancsak jubiláris zentai Nyári Ifjúsági Játékokon; egyebekben pedig lásd még: www.kowalskymegavega.hu). A Tankcsapda két és félórás koncertet ígért, de én azért bízom abban, hogy sikerül még majd efölött is néhány ráadást kierőszakolnunk – azt sem bánom, ha ismétlésként játszanak el újra valamit, amit az este folyamán korábban már hallottunk… Mondjuk, nagyjából akkor lennék elégedett, és akkor tekinteném igazán sikeresnek a vissza-vissza-vissza skandálást, ha háromórásra tudnánk nyújtani a bulit… vagy még tovább… Ezzel is teszteljük majd a zenészek állóképességét.

Habár már a mínusz egyedik nap is kisebbfajta fesztiválhangulatot ígér (hiszen vannak olyan más, ugyancsak tömegesen látogatott hasonló nyári rendezvények is, ahol az egy-egy átlagos napi program sem több ennél…), a nulladik nap programjának ismertetése már távolról sem ennyire egyszerű. A Sziget Fesztivál honlapjáról idézem: „A nagyszínpadon a koncertek 13 órakor kezdődnek és a fellépők között a hazai pop-rock szakma nagy öregjei és ifjú tehetségei lépnek fel. Színpadon lesz – mások mellett – Charlie, Bródy János, Balázs Fecó, a KFT, az LGT Baráti Kör. Több zenekar tagjai a korábban tőlük megszokott formációt a mostani koncerten újraértelmezik, és vendégzenészekkel mutatkoznak be. Így például Balázs Fecó és a Korál kiegészül Kathy Horváth Lajos roma muzsikussal, vagy a Beatrice felvidéki zenészekkel, a Kispál és a Borz a Kiscsillaggal és Németh Jucival, vagy a Quimby Szalóki Ágival muzsikál majd közösen a megakoncerten. És persze még sokan mások, Geszti Péter és Novák Péter, a Kaukázus zenekar, az Irie Maffia, a PASO, a Póka Egon Experience, Rúzsa Magdi vagy a Republic.

A hazai zenészek mellett nemzetközi fellépő vendégek is emelik a nap fényét. Az este zárásakén a Love Music Hate Racism Allstars Special, azaz az ügy mellett elkötelezett angol zenekarok, így például a Get Cape Wear Cape Fly vagy a Babyshambles zenészeiből verbuválódott alkalmi csapat ad majd koncertet.” A nulladik nap programjának másik érdekessége, hogy nemcsak a nagyszínpad nyit ezen az estén, de más programhelyszíneken is folyamatosan ugyanilyen szellemiségű koncertek zajlanak majd, beindul a világzenei nagyszínpad, és az idén A38-WAN2 névre keresztelt, összevont helyszín is, amely a korábbi években az egymás programját stílusában és műfajában átfedő színpadok fuzionálásával jött létre.

 

Az őrület spanyol színháza

 

Az idei Sziget Fesztivál egyik legnagyobb szenzációja pedig a katalán La Fura dels Baus színház fellépése lesz. A spanyol társulat Szívverés a sötétben című megaprodukciója csak erre az alkalomra készül, és szerdától, tehát a hivatalos fesztiválnyitás napjától minden este bemutatják, így mindazoknak, akiknek a Sziget eső napjaiban megtetszik az előadás, még bőven módjukban áll majd visszajárni egy kis üdítő repetára. Ahogy Kókai Károly fogalmazott a csoport történetét összefoglaló dolgozatában: „A La Fura dels Baus előadásaikon petárdákat, sarat, műanyag fóliát, füstöt, meztelen testeket és kibelezett gépeket használnak és a játékos kegyetlenségtől a rituális őrjöngésig terjedő játékstílusukat vad, apokaliptikus zene kíséri. Ehhez járul még egy antiintellektuális beállítódás: a színészek különböző interjúkban büszkén mesélnek az előadásokon szerzett sebesüléseikről és a csoport női rajongói között elért szexuális sikereikről.

Az előadások rokonsága a rítusokkal azonban ugyanúgy egyértelmű mint a 60-as évek […] társulatainál: a kifejezésre jutó tartalom a tudatalatti mélyéről fakadó és határokat átlépő (a rítusok mindig egy határ átlépésének a pontját jelölik), de a 60-as évekkel szemben, itt egy-egy kibírhatatlan rendszer ellen irányuló vak lázadás formájában jelenik meg. A rendszer itt egy társadalmi, szellemi, gazdasági egész (Derrida előadásának a szavaival szólva, a reprezentáció ördögi köréből nincs lehetőség kilépni), ezért kétségbeesett, reménytelen és vak a lázadás. Ugyanakkor a rendszer elleni lázadás a rendszerben való élet szerves része. Ezért jelentkezett a 70-es évek közepén ez a mozgalom pontosan a fiataloknál, akik a társadalomba való belépés (egy határvonal átlépése) előtt álltak és ezért lett belőle olyan gyorsan divat.”

 

(Folytatjuk)

Az írás nyomtatott változata megjelent a Magyar Szó 2009. augusztus 10-i számában

 

Csütörtökön lép fel az A38-as hajó és a WAN2 idén összevont közös színpadán Tricky (eredeti nevén: Adrian Nicholas M. Thaws), a brit zenész és producer, aki tavaly új albummal jelentkezett: a Knowle West Boy 2008 szeptemberében került a boltokba

Pénteken a nagyszínpad műsorának legnagyobb sztárvendége lesz a brit Prodigy trió, amelyiknek az idei sorrendben már a harmadik fellépése a Szigeten – A zenekart, amelyik eddig nagyjából tizenhatmillió lemezt adtak el világszerte, ma már senkinek sem kell bemutatni, hiszen ez az eredmény az elektronikus zenei műfajban egyedülálló – A csoport a kilencvenes évek közepén helyreállította „a britpop által megtépázott zene tekintélyét olyan listahódító slágerekkel, mint a Charly, a Voodo People, a Smack My Bitch Up, vagy a Firestater.” A Prodigy legújabb őrületével, az ötödik nagylemezről kimásolt Omen című kislemezzel már az első héten a brit eladási listák első helyére került, amint az anyag megjelent a boltok polcain. A trió az idei, márciusban megkezdett Invaders Must Die című turné keretében érkezik a Szigetre

Nem amolyan régi vágású bárdok, és lángsírba sem mennek dalolva: szombaton a Placebo előzenekara lesz a walesi Manic Street Preachers rockzenekar. A csoport a kilencvenes években vált ismertté, elsősorban az intelligens, ironikus, politikával átitatott dalszövegeivel. Karrierjük kezdetén punk rock stílusban zenéltek, de később, kicsit eltávolodva ettől, glam punk, indie rock és leginkább alternatív elemeket is ötvöztek zenéjükben

Habár kifejezetten furcsán (és valljuk be: előnytelenül…) néznek ki ezen a felvételen, nem nagyon kell megijedni a csapattól, az ukrán Haydamaky formáció ugyanis kifejezetten izgalmas zenei elemekből keverte ki sajátos koktélját. A Haydamaky akkor alakult, amikor a zenészek hazája kivált az egykori Szovjetunióból, de 1991 még Aktus néven léptek fel, és igen gyorsan a kijevi klubok kedvenceivé váltak. Zenéjükben elsősorban a reggae, a ska és a punk elemeit ötvözik, a Sziget nagyszínpadának péntek esti programjában az egyik legizgalmasabb zenei csemegére számíthatunk a tolmácsolásukban

Kissé előnytelen időpontban, vasárnap délután háromkor lép a nagyszínpad közönsége elé a finn Disco Ensemble együttes (Jussi Puikkonen felvétele)

A brit Coldcut duó is évről évre visszajáró vendége a Sziget Fesztiválnak, a két DJ, Matt Black és Jonathan More pályafutása alatt már számos stílusban kipróbálta magát, a hiphoptól kezdve az elektronikán keresztül egészen a jazzig

„A modern háztömb bulik kialakulása az első világháborúra tehető; a behívó megérkezése után, még a mészárszékre való átszállítás előtt a fiatal katonáktól egy ilyen party keretében vett búcsút a környék: narancspasszolással, közös sütögetéssel, tánccal és egyéb mulatsággal. A 2000-es évek egyik legnépszerűbb brit indie rock zenekara, a Sonic Youth-on, The Cure-on és Joy Divisionön nevelkedett Bloc Party tavaly októberben jelentette meg harmadik stúdióalbumát (Intimacy) és készen áll arra, hogy a Szigeten is több háztömbre való rajongót mozgasson meg koncertjével.” – A brit Bloc Party csütörtökön lép közönség elé a Sziget nagyszínpadán

Csütörtökön este a Burn Party Aréna műsorán: Armin van Buuren – „a holland trance kultúra legismertebb DJ-je a hírnévszerzésen kívül nem igazán szereti elsietni a dogokat. A több mint negyven rádióadó műsorán hallható, heti hétmillió rajongóval rendelkező A State of Trance műsorvezetője a hosszú távú megoldásokat kedveli: főleg ha maratoni DJ-szett túráztatásokról, diplomaszerzésről vagy műsorsugárzásról van szó. A hollandiai Leidenben 1976-ban született, Jean-Michel Jarre és Klaus Shulze minimal elektro zenéjét már az anyatejjel magába szívó Van Buuren nevéhez köthető minden idők leghosszabb, 12 és fél órás élő DJ-szettje, de hasonlóan hosszú sikerszéria a 350 műsorral hét éve futó A State of Trance, valamint az is elismerésre méltó, hogy a pörgős partyélet mellett 2003-ban megszerezte a jogi diplomát is.”

A 2009-es Sziget Fesztivál hivatalos plakátja

Kókai Károly írta a La Fura dels Baus színtársulat történetét feldolgozó munkájában: „A csoport első üzleti sikerének (Accions) előkészítésén részt vett Victor Ollert, egy professzionális színházi ember, aki többek között Tábori György munkatársa is volt. A darabot egy Barcelona melletti színházi fesztiválon mutatták be először. Az Accions című előadás folyamán (1983) egy autót romboltak szét, három agyagembert teremtettek, festékes zacskókkal dobálták egymást: a színészek a lehetőség határait próbálták megérinteni testük maximális bevetésével. Az előadás egy nihilisztikus, többféleképpen értelmezhető műalkotás volt, amely nem csak egyszerűen egy látványt kínált, hanem lehetőséget adott a közönség számára valamit átélni. Az előadást csak egy alkalomra tervezték, de siker lett, és meghívásokat kaptak különböző vendégjátékokra. Ekkor jelent meg Manifesto Canalla címmel egy kiáltványuk is, amelyben elutasítottak színházuk minden társadalmi, ideológiai és intellektuális értelmezését.” – Jelenet a La Fura dels Baus társulatának Imperium című előadásából – A La Fura dels Baus Szigeten való megjelenésének fő támogatója a TV2

Magyar Szó, 2009. augusztus 10.