Nem tudni, hogy számított-e arra Aleksandar Vučić, hogy az általa kitervelt és koholt vádakon alapuló lejáratókampány visszafelé sül majd el, és akarattal ment bele ebbe a játékba, vagy vakon bízott a szerencséjében, esetleg abban, hogy ezt az ügyet is sikerül majd megoldania neki és támogatóinak, valamint az igazságszolgáltatást végző szerveknek úgy, hogy ő kerüljön ki győztesként.

Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón a beiktatásának napján történt újságírók elleni támadásokkal kapcsolatban egy fényképet mutatott meg a sajtó munkatársainak. A fotón egy fiatalember ül és üvegből iszik – Vučić a képpel kapcsolatban elmondta, hogy a fotón látható egyén egy ember a korábbi demokratikus ellenzék (DOS) verőlegényei közül, akik provokálták az embereket azon az összejövetelen, amelyen az őt támogató személyek jelentek meg, s amelyet a Szerb Haladó Párt szervezett meg május 31-én.

Államfői beiktatás, fojtogatott újságírók, tétlen rendőrség (FOTÓK)

Mint arról mi is beszámoltunk, Aleksandar Vučić államfői beiktatási ceremóniája napján Belgrád központjában tiltakozó megmozdulások is voltak, amelyek számos esetben tettlegességig fajultak, ráadásul számos esetben nem is a haladó vezért bíráló tüntetők voltak az államfői verőlegények célpontjai, hanem az újságírók.

„Itt van, ő az. Hadd mutassam meg. Ez az az ember. Ő egyike azoknak a DOS-os verőlegényeknek, aki aznap is az utcán volt és megakadályozta az embereket… nem tudom a nevét. Ő egyike azoknak a DOS-os verőlegényeknek, aki aznap is az utcán volt és megpróbálta a lehető legsúlyosabb incidenst előidézni. A többit majd az illetékes szervek fogják megállapítani” – mondta Vučić.

Nem sokkal később, megszólalt az a fiatalember is, akiről az államelnök azt állította, hogy „megpróbálta a lehető legsúlyosabb incidenst előidézni”. Marko Radosavljević, aki általános iskolában tanít és több éve amatőr színész, a facebook profilján közölte, hogy Aleksandar Vučić egy olyan képet használt fel a sajtótájékoztatón, amelyen ő egy részeges személyt alakít az előadás során.

„Én, aki a legegyszerűbb polgár vagyok, semminemű hatással az állami szinten megvalósuló történésekre, mivel semmilyen hatalmam nincs, egy éjszaka alatt a nagyvezér főellensége lettem” – írta Radosavljević, aki pénteken azt is közölte, hogy feljelentést tesz Aleksandar Vučić ellen, aki a sajtótájékoztatón az ő képét mutatta meg, s azt közölte, hogy a fotó egy DOS-os verőlegényt ábrázol, aki súlyos incidenst szeretett volna kiprovokálni május 31-én.

A színész becsületsértésért és lelki fájdalom okozásáért tesz majd feljelentés az államelnök ellen.

 

Az ügyészség informálódik az újságírók elleni támadásról

Kedden az elsők között mutattuk be azokat a fotókat, amelyek Aleksandar Vučić eskütétele napján készültek és amelyeken az látható, hogy fekete pólós verőlegények a torkuknál ragadva rángatnak újságírókat és ellenzéki tüntetőket a főváros központjában.