Két foglalkoztatással kapcsolatos hírre kaphatták fel a fejüket az elmúlt időszakban Szabadka polgárai, mindkettő a városvezetéshez kapcsolódik.

Amint arról mi is írtunk, a haladó-VMSZ-es többség az Egészségházak igazgatói tisztségére kívánta kinevezni dr. Branko Đorđević pszichiáter, akit emberi élet veszélyeztetése miatt egyéves házi őrizetre ítélt az újvidéki Fellebbviteli Bíróság, nem jogerősen. Erről itt írtunk:

Mégsem lesz a Szabadkai Egészségházak igazgatója Branko Đorđević

Úgy tűnik, igazgatói kinevezés nélkül marad Branko Đorđević pszichiáter, akit emberi élet veszélyeztetése miatt egyéves házi őrizetre ítélt az újvidéki Fellebbviteli Bíróság. A döntés nem jogerős. A szabadkai Városi Tanács ugyanis visszavonta javaslatát, hogy a Szerb Haladó Párthoz közel álló Đorđevićet nevezzék ki a Szabadkai Egészségházak élére.

A másik hír egy nagyobb léptékű „munkahelyteremtésről” szól. A munka megnövekedett mennyiségére hivatkozva az önkormányzat 45 személyt venne fel, ebből ötöt a polgármesteri kabinetben. Mindez alig több mint egy évvel azt követően, hogy végrehajtották a racionalizációról szóló kormányrendeletet.

A történtekkel kapcsolatban közleményt adott ki a Mozgalom a polgári Szabadkáért, akik kiemelik, „a közeli és távoli rokonok munkába állítását követően a Szerb Haladó Párt megkezdte azon párttagok munkahelyteremtését is, akik ezt kiérdemelték. A szakértelem, képesítés, szakmaiság és felelősség – nem létező kritériumok. A megfelelő diploma sem fontos. A legfontosabb kritérium, hogy a szóban forgó jelölt párttag legyen, mindegy, hogy a Szerb Haladó Pártról vagy a Vajdasági Magyar Szövetségről van szó”. Mint figyelmeztetnek, a kinevezések során legalább arra illene odafigyelni, hogy a jelölt ne legyen elítélve és vizsgálat alatt sem.

A mozgalom szerint „a mostani hatalom munkahelyeket alakít ki a nyugdíjasok és a többi polgár terhére – akiknek a juttatásait korábban már csökkentették – egyetlen céllal: a hatalmi koalícióhoz tartozó pártok megbízható tagjainak elhelyezésével, a kitalált munkahelyeken”. Mint írják, „Szabadka polgárai felismerték a hatalom működésének módját és a következő választásokon már nem szavaznak bizalmat azoknak, akik Szabadkát reménytelenségbe és csődbe viszik.”