Légicsapásban életét vesztette az Iszlám Állam (ISIS, Daesh) vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi – írta vasárnap a The Daily Mail című brit újság honlapján a szíriai állami televízió híradására hivatkozva.
Nem ez az első eset, hogy a világ legkeresettebb terroristájának halálhírét keltik, és a mostani hírt is kétkedéssel fogadta sok szakértő.
A szíriai tévé úgy tudja: Bagdadi a kormányerők által ostromlott szíriai Rakkában halt meg légicsapásban. A Raqqa24 szíriai aktivista szervezet hírt adott egy szombati rakkai légicsapásról, amelynek hét civil áldozata volt, de nem tett említést Bagdadiról.

Az MTI szerint bizonyos, hogy a damaszkuszi rezsimnek – pillanatnyi propagandacélokból – érdekében áll Bagdadi halálhírét kelteni, azonban kétségekre ad okot, hogy az ISIS szócsövének tekintett Aamák hírügynökség nem erősítette meg a vezető halálhírét.
A gyűlöletbeszédeiről ismert hitszónok és terroristavezér fejére 25 millió dolláros vérdíjat tűztek ki. Korábban tartotta magát az a híresztelés, hogy Bagdadi az iraki kormányerők által ostromlott észak-iraki Moszul körüli sivatagos területen bujkál, de hírszerző szolgálatok szerint már elmenekült onnan, és feltehetően megpróbál eljutni a „kalifátus” szíriai székvárosában, Rakkába.
Az idén januárban olyan hírek kaptak lábra, hogy Bagdadi súlyosan megsebesült egy észak-iraki légicsapásban.
A Pentagon tavaly decemberben közölte, hogy Bagdadi valószínűleg él, holott az amerikaiak vezette koalíció többször megpróbálta őt kiiktatni.
Az iraki kormány adatai szerint Abu Bakr al-Bagdadi 1971-ben született az iraki Szamarrában. Feltehetően Irak 2003-as amerikai inváziója után csatlakozott a lázadókhoz, és egy ideig amerikai katonai börtönben is volt.