Biztonságos, élhető, igazságos és szabad Magyarország kiépítését ígérte Vona Gábor, a Jobbik elnöke, a párt 16. országos kongresszusán, szombaton, Budapesten.

Vona programadó beszédet hirdetett, amelyben a több mint háromszáz küldött előtt a legsúlyosabb problémának azt nevezte, hogy ma is a 20. századi reflexek, traumák és megosztottság alakítja az életet, a politika pedig nem meghaladni, hanem kihasználni, tovább szítani akarja azokat. Egy törzsi háborúhoz hasonlította a választást, ahol az egyik fél meg akarja semmisíteni a másikat és ennek érdekében manipulálja a társadalmat.

Vona ezzel szemben hidakat építene a szakadékok fölé, a generációkat nem egymás ellen fordítaná, hanem egységet teremtene közöttük is, illetve a megújulás szükségessége és a tapasztalat fontossága között is.

A pártelnök értékelése szerint a Jobbik tevékenységét a „magyar szívvel, józan ésszel és tiszta kézzel” alapelvek vezérlik.

Vona kiemelte: mindenkinek a szülőföldjén kellene boldogulnia, a szírnek is, az afgánnak is és a magyarnak is, egyfajta nulladik lépésként hivatkozott a korrupció felszámolására és elengedhetetlennek nevezte, hogy több pénz jusson az egészségügyre és az oktatásra. „Amikor fideszes ismerőseimmel beszélgetek és a stadionépítésekről van szó, elnézően azt mondják, mindenkinek van valami hóbortja, a kormányfőé a foci. Erre én azt mondom, az én hóbortom a legjobb kórházak építése és a minőségi oktatás megteremtése lesz, párás szemmel fogom nézni, ahogyan új kórházak épülnek” – mondta Vona, aki mintegy háromnegyed órás beszédében leszögezte: a bevándorlás ugyan „egy rémisztő veszély, de az elvándorlás tragikus valóság“, az emberek pedig, a kormányfő állításával ellentétben, nem kalandvágyból mennek külföldre. „Nem miniszterelnök úr, ez nem kalandvágy; az ön rögeszmés, beteg lelkű kormányzásával egy országban élni, na az a kalandvágy” – mondta Vona, aki szerint magyar fiatalok nélkül nincs magyar jövő.

A Jobbik kongresszusa megszavazta, hogy Vona Gábor legyen a párt miniszterelnök-jelöltje a jövő évi parlamenti választásokon.