Szerbia nukleáris biztonságáról a jövőben Maja Gojković gondoskodik. Őt nevezték ugyanis ki az Ionsugárzással és nukleáris biztonsággal foglalkozó ügynökség igazgató bizottságának élére a szerb kormány utolsó ülésén, amelyen még Aleksandar Vučić elnökölt kormányfőként. Az ügynökség igazgató bizottságának élén korábban atomfizikusok voltak. Most pedig egy jogász került oda, emlékeztet az N1info.

 

A szerb parlament elnökasszonya a atomügynökség élén Vladimir Udovičićet, az atomfizika doktorát váltja, akinek szakmai referenciája igencsak impozáns. Az ügynökség élére 2013 májusában nevezték ki, öt évre. Most pedig menestették.

Az N1 megkérdezte az atomfizikust, mi az oka a leváltásának. Vladimir Udovičić nem igazán tudott válaszolni, annyit mondott, hogy az ügynökség igazgató bizottságának tagja maradt, csak épp az elnöki poszton történt változás.

Vladimir Udovičić előtt az ügynökség igazgató bizottságának elnökeként Bikit István tevékenykedett. „Abban a tévhitben éltem, hogy ha odahozok minden szakértőt, ha odahozom a tudományok doktorait, akkor minden tökéletesen fog működni. Kiderült azonban, hogy az erős politikai hátszél nélkül ez nagyon nehéz. Ez volt az az időszak, amikor megtanultam, hogy a szakemberek jelenléte nem elegendő ahhoz, hogy egy intézmény működőképes legyen“ – mondta Bikit István atomfizikus, akinek szakmai múltja ugyancsak impozáns, többek között több mint 300 tudományos munkát publikált, dékánhelyettese és dékánja is volt az Újvidéki Egyetem Természettudományi-matematikai Karának.

Vekül szemben Maja Gojković az Újvidéki Egyetem Jogi Karán diplomázott, édesapja ügyvédi irodájában kezdte jogászkarrierjét, tekintélyes parlamenti múlttal rendelkezik 1992 óta. Ő volt az első női polgármester Újvidék történetében, most pedig a szerb képviselőház elnöke és a Szerb Haladó Párt elnökségének tagja.

Új közhivatalát csak akkor töltheti be, ha ezt számára jóváhagyja a Korrupcióellenes ügynökség. Maja Gojković ezt az engedélyt június 5-én kérte meg, azonban a parlament  adminisztratív bizottsága az ehhez szükséges engedélyt csak három nappal később adta meg. Mindez arra utalhat, hogy igencsak sietősen hozták meg a döntést, addig, amíg még a régi összetételű kormánynak volt mandátuma. A Transparentnost Srbija egyik munkatársa szerint Maja Gojković kinevezése tulajdonképpen afféle pénzügyi jutalom, amihez gyakran folyamodnak a pártok azért, mert az állami tisztségviselők fizetését demagóg módon alacsonyan tartják, aztán a funkcionáriusokat így fizetik ki.

Az ország nukleáris biztonsága meg… Hát, vannak ott szakértők is…