A „száguldó cirkusz” egykoron egyik legszimpatikusabb pilótája, a lengyel Robert Kubica ismét Forma 1-es autóba ült. A versenyző hat évvel ezelőtt szenvedett súlyos balesetet egy raliversenyen, aminek következtében keze oly mértékben sérült, hogy sokáig szinte teljesen biztos volt: soha nem lesz képes vezetni a királykategória járműveit.

Most azonban, ha csak egy kis tesztelés erejéig is, de Kubica mégis F1-es járműben látható.

„Igaz, csakugyan Robert Kubica az, aki hat év után az egyik autónkban ült” – kommentálta a hírt Twitter-oldalán a Renault, az az istálló, amelynél a lengyel pilóta egykoron versenyzett.
Kubica kedden a legnagyobb titoktartás közepette ült autóba Spanyolországban: a Renault azt közölte, hogy apilóta 115 kört tett meg, majd „széles mosollyal” szállt ki a járműből. A Renault az addigi titkolódzást azzal indokolta, hogy a keddi tulajdonképpen privát teszt volt, amit Kubica számára szerveztek.
A most 32 éves Kubica 2011. február 6-án, egy olaszországi raliversenyen szenvedett súlyos balesetet. Akkor karját, lábát és kézfejét törte, többször kellett műteni is, de gyógyulása után ismét versenyezni kezdett: indult a rali-vb-n és Formula-E, illetve GP3-as autókat tesztelt.
Kubica az F1-ben 2006 és 2010 között 76 alkalommal állt rajthoz, 273 pontot szerzett, s megnyerte a 2008-as Kanadai Nagydíjat.