A hivatalos facebook oldalán jelentették be a Mosolytenger Gyermekfesztivál főszervezői, hogy a pénzbeli vagy más egyéb, valamint egy magyarországi támogatásoknak köszönhetően az idei rendezvényen – függetlenül attól, hogy a zentai önkormányzat a tavalyihoz képest 150 ezer dinárral kevesebb összeget hagyott jóvá – a tervezett 230 játékhelyszín várja majd a jelenlevőket.

A rendezvény az előző évekhez hasonlóan teljesen ingyenes, a résztvevő gyermekek minden helyszínt és játékot térítésmentesen használhatnak. Az egyes helyszíneken garasokat (a fesztivál fizetőeszköze) gyűjthetnek, amelyeken a fesztivál közben a Fabatka-boltban kisebb-nagyobb ajándékokat is vásárolhatnak maguknak.

EGYETLEN EGY TERVEZETT JÁTÉKHELYSZÍN SEM MARAD EL A MOSOLYTENGER GYERMEKFESZTIVÁLON!A VIII. Mosolytenger…

Posted by Mosolytenger Gyermekfesztivál on Friday, June 2, 2017

A szervezők egy kis ízelítőt küldtek azokból a programokból, amelyek majd június 11-én 14 órától várják a gyerekeket a zentai Népkertben.

A szervezők nyereményjátékot is szerveztek az érdeklődőknek: a szerencsés nyertes 30 garassal gazdagodik. A részletekről a fesztivál FB-oldalán lehet tájékozódni.

 

SZÍNPAD (alakulóban a részletes program)
14.00           Vajdasági és magyarországi fellépők

18.20           Venera Bike DOO. – eredményhirdetés

19.00            Alma Együttes   (Budapest)

 

BÁBOZÓS SAROK, KEREKÍTŐ

14.00              Vándor Bábszínház bábjátéka

15.00              Kerekítő – ölbeli játékok, mondókák

16.00              Vándor Bábszínház bábjátéka

17.00              Kerekítő – ölbeli játékok, mondókák

 

VITÉZ LÁSZLÓ BÁBJÁTÉK-AUTOMATA

Reményeink szerint idei rendezvényünk egyik legkülönlegesebb produkciója lesz, ahogyan tavaly is az volt. Egy automatába bújt bábok fergeteges előadásukkal szórakoztatják majd az éppen arra sétáló látogatókat.

 

KÖZÉPKORI FALU

A St. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület középkori korhű sátrainál kipróbálhatók a régi idők szabadtéri és táblás szórakozásai, az ókori és a középkori Európa kedvelt vásári legénykedései, időtöltései, valamint a közelmúlt magyar népi játékai és mindenki kedvére íjászkodhat.

A budapesti Toma és Csapata történeti játékkincs gyűjteménye, akár sok órás különleges időtöltést adhat bármely korosztályú és érdeklődésű, játszani nem rest vendégnek. Három játékmester szállítja tréfás és furfangos mókák nagyszámú gyűjteményét, lesz itt hordós móka és sorversenyek, sok-sok autentikus kellékkel. Idei újdonságként érkezik a Rettenthetetlen Nagymancs.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark helyszínén a IX-X. századi magyarság életébe pillanthatnak majd be a látogatók. Korhű ruhába öltözött játékmesterek irányításával fognak fonalat készíteni, kézi orsót használni, valamint az elkészült fonalból körmönfonás technikájával saját tárgyat készíteni. A kisebbek pedig különböző nomád játékokat próbálhatnak majd ki.

 

CSODÁK PALOTÁJA

A Than Emlékház jóvoltából a fizika rejtelmeit bemutató helyszínen kicsik és nagyok egyaránt élmények között tekinthetnek be a természettudomány kínálta ismeretek közé, lesz többek között Csukott szemmel a kötélen, Stresszlabda, valamint kézműves foglalkozások.

 

TÁBLAJÁTÉK-BIRODALOM

Surányi Ferenc magyarországi feltaláló több mint 50 különböző táblás ügyességi játékkal készül a gyermekek számára. A játékok mind egyéni találmányok, csak nála lehet játszani velük, és erre most ismét Zentán is sort keríthetnek az érdeklődők. A feltaláló szomszédságában szórakoztató és különleges játékok tárháza várja a játékos kedvű gyerekeket.

 

LOGIKAI SAROK

A West End nyelviskola röpke nyelvtanuló feladatokkal, énektanítással, tánccal és egyéb feladattal várja a gyerekeket. A zentai Sakk klub várja azokat, akik szeretik a sakkot és egy gyors játék alatt megméretetnék tudásukat a korosztályukkal illetve a felnőttekkel. Igazi különlegességként egy óriás sakk tábla is várja a gyerekeket.

 

ÁLLATI MÓKA

A Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesülete szervezésében igazi kreatív sarok várja az oda látogatókat: tenyérlenyomatú állatok festése, állatok hajtogatása lufiból, állat kifestő, kérdés-válasz a szülőknek, kedvencrajzoló, szelektáló horgászat, találj be seprűvel játék és más meglepetések.

 

ZÖLD SZIGET

A Locator Város és Környezetvédő Egyesületnél növénygondozással, Kupak memóriajáték, Szappanbuborék készítés,  Arcfestés és „Csökkentsd le” ökológiai lábnyomós játék várja a kicsiket és nagyokat egyaránt, az Öko-Becse és a Zöldike Természetvédelmi Szervezet megmutatja, hogy mire is használhatóak a szemétnek vélt tárgyak ügyességi játékok keretében.

 

KÉZMŰVES FALU

A Rozetta Kézműves Társaság a gyermekeknek kidolgozott kézműves programmal színesíti a fesztivált. Ez a program több kézműves szakág bemutatójáról szól. Ezúttal fonálból kitűzőt, gyapjúból érdekességeket és kis macikat készíthetnek. A Ballangó civil szervezet helyszínéről számos kézműves alkotás vihető majd haza, a Gyermekmissziónál pedig további kézműveskedés fogadja a gyerekeket. Az Éld az Életed Egyesület sátránál népi játékokat lehet majd játszani és elkészítheti mindenki saját csutkababáját is. A Zentai Gazdakör Hagyományápoló szakága csutkavárat építtet kicsikkel és nagyokkal, valamint vár mindenkit a Mond-mondi! Játék. A Modellező klub pedig habszivacs repülő készítésével várja az ügyes kezű lurkókat.

 

KÉZMŰVES VÁSÁR

A Rozetta Kézműves Társaság szervezésében a látogatók igényes kézműves termékeket is vásárolhatnak.

 

BABAVÁROS

A 0-3 éveseknek kialakított helyszínen a legkisebb gyermekek is játszhatnak képességeiknek megfelelően. A baba-sátorban rengeteg színes, zenélő, egymásba építhető kockák, formák, könyvek várják a piciket és szüleiket. S az idei évtől ezekért már garasokat is kaphatnak !

S ha kicsik ugrándozni szeretnének, ezt szolgálják a kis légvárak.

Idei újdonság a Zentai baba-mama klub szervezésében működő helyszín, ahol kifejezetten a kicsik gyűjthetik a garasokat és anyukák nyugodtan szoptathatnak, pelenkázhatnak.

 

ÜGYI – FOGYI

A Tisza menti Nagycsaládosok Egyesülete és a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége és a Kolibri Egyesület festéssel, rajzolással és ügyességi feladatokkal várja a gyermekeket. Az Eszperantó Egyesületnél izgalmas és érdekes játékokat játszhatnak a gyerekek: asztali teke, labdaterelés söprűvel, képes dominó. A Gyermekbarátok Egyesülete pedig a következő ügyességi játékokkal várják a gyermekeket: Kacsatalp, Százlábú, Ugráló és Dobáló. A „Kéz a kézben” Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete szervezésében különböző kirakós és képességfejlesztő játékokat lehet majd játszani. Tánc-parádé lesz a Flamenco Táncklub helyszínen, ahol zenés, dobos ügyességi feladatokkal várják a táncos lábú csemetéket. A zentai Önkéntes Tűzoltó Testületnél kézzel pumpálós locsolótömlővel lehet majd célba lőni. A Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesületénél az előző évhez hasonlóan egy kerekes székes akadálypálya teljesítésével szerezhetők meg a garasok. A Horgász Egyesület pedig – milyen váratlan – pecázással, horgászással vár mindenkit.

 

MOTORORSZÁG

A Motoklub Freedom jóvoltából ismerkedhetnek kicsik és nagyok a közlekedés szabályaival, valamint különböző gyorsasági motort, choppert, robogót nézhetnek meg és ülhetnek fel rá, fényképeszkedhetnek le vele. A motoros klub jelszava „fő a biztonság”, ezért a motorokat csak kiállítják, beüzemelni nem fogják.

 

BRINGAVILÁG
A Venera Bike bicajait kipróbálva egy akadálypályát teljesítve mérettethetik meg magukat a versengi vágyók. A legjobb idővel rendelkező a nap végén egy igazán szuper meglepetésben részesülhet. Emellett persze lesz kifestő és lufi, lufi hátán.

 

UGRÁLÓ BIRODALOM

Trambulinok és ugráló-várak sokasága is várja a Népkertbe látogató gyermekeket. Kicsik és nagyok egyaránt élvezik az önfeledt ugrándozást, mókázást, ezért bevethetik magukat az ugráló-várba, trambulinozhatnak, kanyaroghatnak a labirintusban.

 

FEL A MAGASBA !

Tapasztalt segítők biztosításával a gyermekek rekeszépítéssel feljuthatnak egy magas pontra, miközben átélhetik, hogy milyen is lehet a hegymászók hevederét használni.

Az idei évben ismét lesz 8 méteres mászófal, amelyről egy közel 50 méter hosszú kötélpályán  lehet majd lecsúszni.

 

LOVAGLÁS

Hat lovon lehet majd kipróbálni, hogy milyen is lovagolni.

 

TISZA LAND

Az idei év külön birodalma lesz ismét a Tisza Automotive helyszíne, ahol a Mosolytenger nagy játékuniverzumába beköltöztetik kis játékvilágukat. Szintén érdekesebbnél érdekesebb ügyességi, logikai játékok, óriás csúszda, bungee trambulin, wii várja az odalátogatókat.