Az utóbbi időben egyre többet hallani arról, hogy Zenta iparával komoly problémák vannak/lesznek. Május végén a zentai cukorgyár ellen indult meg a csődeljárás, de ez igazából senkit nem lepett meg a városban, ugyanis a munkások ezt már tavaly emlegették, hogy a jelenlegi állapotok alapján csak idő kérdése, hogy mikor zár be a gyár. Tavaly már kampány sem volt, s a szakértők akkor azt közölték, innen nincs visszaút, a gyárat előbb vagy utóbb, de be fogják zárni, s csak az a kérdés, hogy a tulajdonos meddig tudja elodázni a csődeljárás megindítását. Ez végül május 25-én következett be, de addigra már a munkások nagy része másik munkahelyet keresett magának: sokan külföldre mentek, de voltak olyanok is, akik megvárták a csődeljárás megindítását és most a munkaközvetítőben kötöttek ki.

A cukorgyárral kapcsolatos írásainkat itt olvashatják el:

Hogyan csapták be a zentai cukorgyár dolgozóit?

Az üzleti világban nincs kegyelem – szokták mondani a bizniszmenek, azonban az, amit a zentai cukorgyár dolgozóival és részvényeseivel műveltek, több mint vérlázító. Mint ismeretes, a gyárat a Miodrag Kostić tulajdonában levő MK Group vállalathoz tartozó tartozó Sunoko vette meg, amelynek élén a zentai cukorgyár korábbi igazgatója, Ljubiša Radenković áll.

Végső búcsú az 56 évet élt zentai cukorgyártól

Bekövetkezett az, amiről már mindenki beszélt a városban, mégsem akarták sokan elhinni: a zentai cukorgyár ellen a napokban megindították a csődeljárást, ami azt is jelenti, hogy a gyár, amely az évek során a maga napi ezer vagonos teljesítőképességével Szerbia legnagyobb cukorgyárává nőtte ki magát, 56 évet élt, s a jövőben már csak a csődbiztosnak hoz majd pénzt a konyhára.

A Tisza Automotive cég, amely kábelkorbácsokat készít, az utóbbi időben emberhiánnyal küzd: a zentaiak nem jelentkeznek a betöltetlen munkahelyekre, a vállalat ezért Nagykikindáról és Óbecséről buszokkal szállítja a munkásokat a gyárba. A Tisza Automotive nemrég akciót hirdetett meg a más településen élőknek, amelynek a lényege, hogy egy éven keresztül anyagilag hozzájárulnak a lakhatási költségekhez, ennek feltétele pedig az, hogy az érintettek megfeleljenek a cég követelményeinek, s persze dolgozniuk kell a zentai vállalatban.

Jelenleg a Tisza Automotive mellett a zentai dohánygyár, a Japan Tobacco International (JTI) és az Alltech (korábbi nevén Fermin, majd Alltech-Fermin) üzemel, de nagyon úgy tűnik, hogy ez utóbbi fölé is sötét felhők tornyosulnak. Legalábbis arra engednek következtetni a Gazdasági Nyilvántartási Ügynökség (APR) honlapján szereplő adatok.

A takarmányokhoz biotechnológiai adalékok forgalmazásával foglalkozó, 2001-ben alapított és a Karađorđeva 66-os címre bejegyzett Alltech Yu kft. esetében 2017. január 27-én megtörtént a tőkeemelés, majd kevesebb, mint egy hónappal később a cég megszüntetésének folyamata is elkezdődött (2017. február 22.), vagyis itt már zajlik a felszámolás.

A fermentációval, vagyis az erjedéssel foglalkozó cég, amelyet 1989-ben alapítottak, s amely a Karađorđeva utca 121-es cím és Alltech Serbia név alatt szerepel az APR-ben, 2016. április 28-án jelentősen kibővítette azoknak a szolgáltatásoknak a körét, amellyel a cég a jövőben foglalkozni kíván. Többek között könyvelés, revizori feladatok, adótanácsok, háziállatoknak élelem előállítása, alapvető gyógyszerek készítése, elektromos áram előállítása és forgalmazása, kenyér, péksütemények és sütemények készítése is megtalálható a felsorolt listában.

Érdekesség, hogy hat nappal az Alltech Yu kft. felszámolásának elindítása után, 2017. február 28-án az Alltech Serbia esetében is – az APR szerint – megtörtént a tőkeemelés. A folytatásra sokan kíváncsiak, de elsősorban az ott dolgozók, hiszen nekik és családjuknak a megélhetésük függ a gyártól. Csak bizakodni lehet, hogy az Alltech Serbia nem jut a cukorgyár sorsára, mivel, ha ez mégis megtörténne, szinte biztos, hogy nemcsak folytatódnak, hanem növekedne is a városból külföldre távozók száma.