A Scotland Yard vasárnap hajnali tájékoztatása szerint több halálos áldozata is van a London hídon (London Bridge) éjjel történt gázolásnak. Theresa May brit miniszterelnök közölte: a hatóságok terrorcselekményként kezelik a történteket.

 

Összesen három helyszínen történtek incidensek és lövések is eldördültek Londonban szombaton késő este. A hídon éjjel egy fehér furgon nagy sebességgel felhajtott a járdára, és több gyalogost elütött. Szemtanúk beszámolója szerint a járműből ezután három ember kiugrott és késsel támadt a járókelőkre a közeli piac, a Borough Market környékén – jelentette a Magyar Távirati Iroda. A Scotland Yard megerősítette a Borough Marketnél történt késeléses támadás hírét és részletek ismertetése nélkül közölte azt is, hogy a közeli Vauxhall városrészben is történt egy incidens.
A rendőrség vasárnap hajnalra a London híd és a Borough Market széles körzetét kordonnal zárta le és megkezdte a negyed kiürítését. A London Bridge, a Bank és a Vauxhall metróállomásokat is lezárták, de a londoni tömegközlekedést irányító cég, a Transport for London (TfL) vasárnap hajnalban közölte, hogy a Bank és a Vauxhall állomásokat később újra megnyitották.
A rendőrségi tájékoztatás szerint lövések is eldördültek. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a rendőrök használtak fegyvert egy környékbeli étterem mellett, és állítólag két embert lelőttek. A Scotland Yard ezt nem erősítette meg, de „nyugalomra, de éberségre” kérte a lakosságot.
A Downing Street közölte, hogy Theresa May miniszterelnök folyamatos tájékoztatást kap a rendőrségtől. Vasárnap hajnalban May „rettenetes incidensnek” nevezte a történteket. A Scotland Yard később hivatalosan terrorcselekménynek nyilvánította a London hídon történt gázolást és a közeli piac, a Borough Market melletti késeléses támadást. Az áldozatok száma egyelőre ismeretlen, de közölték, hogy a támadásban többen életüket vesztették.

Theresa May elnökletével vasárnap délelőtt összeül a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA. A London Bridge környéke rendkívül népszerű, szombat esténként igen zsúfolt turistacélpont. A városrészben rengeteg étterem, pub és szórakozóhely működik. A híd közvetlen közelében emelkedik Nyugat-Európa legmagasabb felhőkarcolója, a több mint háromszáz méter magas Shard, amelyben szintén számos étterem és egy szálloda is van.
Márciusban egy magányos merénylő, Khalid Masood járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni Westminster híd járdáján, majd kocsijából kiszállva, a parlament épületénél késsel megölt egy rendőrt. Annak a támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a parlament fegyveres őrsége a helyszínen agyonlőtte.
Két hete egy manchesteri popkoncerten egy öngyilkos merénylő hajtott végre robbantásos merényletet, huszonkét embert, köztük hét gyermeket megölve. A manchesteri merénylet után néhány napra a legmagasabb, kritikus szintre emelték a nagy-britanniai terrorkészültségi fokozatot, de a riasztási szintet a múlt hétvégén ismét a korábbi, második legmagasabbra mérsékelték.

Egy szemtanú a Twitteren tette közzé videóját, amelyen az látszik, ahogyan a rendőrök egy, a London Bridge-hez közepi pubban arra kérik a vendégeket, hogy feküdjenek a földre, húzódjanak biztonságba:

A terrortámadásra reagálva a Facebook is aktiválta szolgáltatását: a brit fővárosban élők és az ott tartózkodók jelezhetik, hogy jól vannak, illetve az oldalon bárki rákereshet arra, hogy jelentkeztek-e a Londonban élő ismerősei. A személyes biztonságot ellenőrző funkciót eredetileg természeti katasztrófák esetére fejlesztettek ki, de az utóbbi időkben szinte csak terrorcselekményeknél használják.
A személyes biztonság ellenőrzésére szolgáló oldalon két dolgot lehet tenni. Aki Londonban tartózkodik, egyetlen gomb megnyomásával jelezheti ismerőseinek, hogy őt nem érte baj. Ugyanígy fordítva is igaz: aki felmegy az oldalra, az rákereshet a Londonban tartózkodó ismerőseire, hogy biztonságban vannak-e. A Facebook automatikusan kilistázza a profiljuk alapján az érintett területen lévő ismerősöket.