Az alcímbe írt mondatunk meglepő lehet, pedig statisztikai szinten mindenképp igaz: a kilencvenes évek elején még száz liter felett volt az egy főre jutó évi sörfogyasztás Magyarországon, 2014-ben azonban már csak 66,7 liter, ami még így is emelkedést jelentett az előző esztendőhöz képest. Az igazán nagy visszaesés a kilencvenes évek második felében történt, 1999-ben már alig hatvannyolc literen száradozott az átlagmagyar. A 2000-es évek aztán hoztak ismét némi emelkedést, de az egy főre jutó éves sörfogyasztás akkor sem és azóta sem emelkedett nyolcvan százalék fölé. A mélypont 2013-ban következett be, abban az évben mindössze 64,6 liter fogyott fejenként.

Az okokat hosszasan lehetne vizsgálni és elemezni, akár az unalomba hajlóan is, addig is azonban az alábbi infografikán mindenki megfigyelheti a sörfogyasztás alakulását a jelzett időszakban:

Ha pedig az infografika tanulmányozása közben bárkinek kedve támadt volna egy kis sörözésre – csak, hogy javítsunk az idei mutatókon –, javasoljuk, töltse ki nagy sörtesztünket:

Mit szólna most egy jó pofa sörhöz?

cdn.playbuzz.com/widget/feed.js