Az észak-ukrajnai Szlavutics városka lakossága egy cseh művésznő felkérésére igencsak egyedi módon szeretne bekerülni a Guinness-rekordok könyvébe. A huszonötezres lélekszámú település a legtöbb, egyszerre benyújtott európai uniós vízumkérelem átadásával igyekszik felhívni magára a figyelmet. Az énekesnő ugyanis Szlavutics minden polgárát meghívta magához vendégségbe. Az elképzelés szerint mindenki ugyanazon a napon adja be a vízumkérelmét, amelyben feltünteti, hogy a művésznőt akarja meglátogatni.

A Lidové Noviny cseh napilapnak az énekesnő elmondta, hogy sokáig gondolkodott azon, milyen művészeti akciót szervezzen az ukrán városkában, és idővel kiderült, hogy az uniós beutazási vízum beszerzése komoly gondot jelent Ukrajna polgárai számára.
Az ukrán városka lakói tisztában vannak azzal, hogy a huszonötezer vízumkérelmet senki sem fogja egyszerre elbírálni, de a Guinness-rekordok könyve egyébként tele van értelmetlen világcsúcsokkal, azt sem bánják hát, ha ezek számát szaporítják vállalkozásukkal.

Nyitóképünkön: Szlavuticsi részlet (a települést 1986-ban kezdték építeni, az első lakók 1988. március 26-án foglalták el lakásaikat; sok egykori pripjatyi lakos költözött ide, ugyanis a csernobili atomerőmű dolgozói is itt telepedtek le)