A szombati Kurir címoldala

„Összeesküvést kovácsolt! Orbán Viktor bankon keresztül vásárolja fel Vajdaságot!” – írja az objektív és szavahihető nyomdatermékek egyik szerbiai fáklyavivője a Kurir szombati számának címoldalán. A cikk szerint a terv lényege, hogy a magyar kormányfő az OTP Bankon keresztül megvásárolja a Vajdasági Bankot, ezzel pedig jelentősen fokozza gazdasági és politikai befolyását „az északi szerb tartományban”. A lap szerint a Vajdasági Bankot tulajdonló Görög Nemzeti Banknak a magyarok 100 évi nyereség összegét, vagyis 240 millió eurót kínáltak fel vételárként.

A Kurir szerint a Vajdasági Bank aktíváját tekintve Szerbia 10 legnagyobb bankja közé tartozik, 1,2 millió ügyféllel, zömében Vajdaság területén és arra is felhívják az olvasók figyelmét, hogy a magyar kormány az itt élő magyarok miatt igen aktív a térségben.

A lap névtelenségbe burkolózó hírforrása szerint a Vajdasági Bank iránti érdeklődés a felkínált összeg miatt gyanús, ugyanis a százévi nyereségnek megfelelő összeg kifizetése után ugyanennyi idő kellene a befektetés megtérüléséhez, ami azt jelenti, hogy a szomszédos ország különösen érdeklődik ez a pénzintézet iránt.

Ezzel a fotómontázzsal illusztrálta „felfedezését” a lap 

A hírforrás, aki a mezőgazdasági tárca dolgozója kiemelte, legitim gazdasági ajánlatról van szó és nem érti, a szerb állam hogyan nézheti mindezt tétlenül.

A Kurir idézi Magyar Levente államtitkárt is, aki az 50 milliárd forintos magyar térségfejlesztési támogatásról beszélt és arra is kitérnek, hogy a VMSZ nemrégiben 1,2 millió euróért vásárolt új székházat Szabadkán.

Persze az ilyen tényfeltáró cikk mit sem ér egy politikai elemző nélkül, itt is van ilyen, Dragomir Anđelkovićnak hívják. Ő elmondta, problémát jelent, ha a Vajdasági Bank megvásárlása mögött a magyar állam áll, mert az magában hordozza a veszélyt, hogy létezik egy hosszú távú cél is, ami a gazdasági program és a magyar útlevél kiadása után mi más is lehetne, mint „Vajdaság elfoglalása”.

Nézzük, milyen valóságalapja van az egész történetnek. A Vajdasági Bankot, amely hitelszövetkezet formájában 1868-ban Zomborban jött létre, a magánosítási folyamat során 2006-ban vásárolta meg a Görög Nemzeti Bank. Marinos Vathis a bank Végrehajtó Bizottságának elnöke március elején azt mondta, a pénzintézet tulajdonosa nem változik. Ezzel szemben Radovan Jelašić egykori szerb bankkormányzó, aki jelenleg a görög Hellenic Financial Stability Fund tagja, azt nyilatkozta egy pénzügyi fórumon, hogy minden Szerbiában működő görög bank eladó.

Már csak az a kérdés, hogy mit szól Aleksandar Vučić, miután a Kurirból arról értesül, hogy Orbán Viktor, akivel történelmi szintre emelték a magyar-szerb kapcsolatokat, el akarja rabolni az „északi szerb tartományt”?