Az egyházban egységre és sokszínűségre egyaránt szükség van – mondta Ferenc pápa a római Szent Péter téren pünkösdvasárnap bemutatott szentmisén. A Mennyek Királynője (Regina Coeli) – az imádságot kísérő rövid beszédében Ferenc pápa elítélte a londoni merényletet. Kijelentette, hogy ismét ártatlan civilek voltak az áldozatok.

 

A pünkösdi misén mondott homíliájában Ferenc pápa azt mondta, hogy a Szentlélek „kreatív”, mivel mindig új dolgokat teremt. Úgy fogalmazott, hogy az egyházban az egymástól való különbözőség egység nélkül nem vezet eredményre – jelentette a Magyar Távirati Iroda. Ha mindenki másképpen gondolkodik, akkor egyesek azt hihetik, hogy egyedül ők a múlt „hajthatatlan” letéteményesei, csak ők birtokoljak az igazságot, mások viszont „avantgardisták” és kizárólag a jövőbe tekintenek – mondta Ferenc pápa.

A sokszínűség nélküli egység sem eredményes, mivel ez a szabadság megszűnéséhez vezethet. Ha mindenki egyformán gondolkodik, akkor ez homológiához vezet, szabadság nélkül – jelentette ki Ferenc pápa.

Az egyházfő azt mondta, hogy az egyházban nem lehet „oldalt” választani, egyiknek vagy másiknak „szurkolni” az egységes egyház helyett, nem lehet „jobb- vagy baloldali” kereszténynek lenni ahelyett, hogy fivérek és nővérek az egyház „alázatos és hálás” fiai lennénk.
A pápa szavait tűző napon több tízezren hallgatták a Szent Péter téren.
A pünkösdi hagyomány szerint a római Pantheon mennyezeti nyílásából több tízezer vörös rózsaszirmot szórtak le a Szentlélek eljövetelének jelképeként.

Nyitóképünkön: Ferenc pápa pünkösdi miséje a Vatikánban a Szent Péter téren 2017. június 4-én (Andreas Solaro felvétele / AFP)