A spanyolországi Malagában elmarad annak a tizenkét emlékkönyvoldalnak a szombatra meghirdetett árverése, amelyen a világ akkor vezetői nyilvánították részvétüket Josip Broz Tito 1980-ban bekövetkezett halála miatt.

 

A világ vezető politikusainak és közéleti személyiségének részvétnyilvánító bejegyzéseit és aláírásait tartalmazó lapokat Jugoszlávia egykori örökös elnökének emlékházából vagy valamely külképviselet emlékkönyvéből lophatták el, és az árverés híre élénk reakciókat váltott ki Belgrádban– így fogalmazott tudósításában a Magyar Távirati Iroda. A londoni székhelyű International Autograph Auctions Europe S.L. (IAAE) aukciósház spanyolországi fiókja csütörtökön este hozott döntést arról, hogy visszavonja az árverésről a kétes eredetű történelmi dokumentumokat.
Az aukciósház illetékese megerősítette, hogy a megvételre kínált tizenkét papírlap része egy negyvenoldalas kollekciónak, amely egy tekintélyes európai kéziratgyűjtő birtokában van. Az elárverezni tervezett lapokon többek közt idősebb George Bush amerikai elnök, Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár, Indira Gandhi indiai és Olof Palme svéd miniszterelnök, Jasszer Arafat palesztin vezető, Nicolae Ceausescu román elnök bejegyzése és aláírása szerepel.
A Jugoszláv Történeti Múzeum munkatársai nem tudják, honnan lophatták el az aláírt oldalakat, ugyanis több emlékkönyv is létezett. A múzeum az aukciósházat arra kérte, hogy amíg tart a dokumentumok vizsgálata, ne árverezzék el az oldalakat, és ha bebizonyosodik az aláírások valódisága, juttassák vissza azokat Belgrádba.

Olvassa el a témával foglalkozó korábbi cikkünket is:

Értékes oldalakat lophattak el a Titónak írt részvétnyilatkozatok könyvéből

A világ vezető politikusainak és közéleti személyiségének részvétnyilvánító bejegyzéseit és aláírásait tartalmazó lapokat lophattak el Josip Broz Titónak, Jugoszlávia egykori örökös elnökének emlékházából – számolt be róla a Večernje Novosti című szerb napilap pénteken.