Egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte az újvidéki Fellebbviteli Bíróság Branislav Đorđević pszichiátert. Ezzel megmásították a szabadkai Alapfokú Bíróság ítéletét – írja a Politika napilap. A bíróság egyelőre nem jogerős ítélete értelmében Đorđević bűnös az emberek egészsége ellen elkövetett minősített bűncselekmény elkövetésében, az egy év elzárást házi őrizetben töltheti le.

Az ítélet elsősorban azért érdekes, mert az elítélt doktort egyetlen lépés – a városi képviselő-testület jóváhagyása – választotta el attól, hogy a szabadkai Egészségházak igazgatója legyen, a haladó párt kádereként. Miután az intézmény igazgatóbizottsága támogatta jelölését, a Városi Tanács is áldását adta erre a döntésre. A március 27-én kiírt igazgatói pályázatra más jelölt nem jelentkezett.

Az igazgató bizottság megállapítása szerint a jelölt a kiírás minden feltételének megfelel, noha ez egy olyan igazolás benyújtását is megkövetelte, amely szerint nem folyik ellene bűnvádi eljárás, hogy Đorđević doktor hogyan jutott ilyen igazoláshoz, miközben folyt ellene az eljárás az újvidéki bíróságon, ezt nem tudni.

Đorđević ellen egy néhány évvel ezelőtti ügy miatt folyt eljárás, amely a páciens halálával végződött

A több éve tartó eljárásban a szabadkai Alapfokú Bíróság felmentette őt, az ügyészség fellebbezése után pedig a Fellebbviteli Bíróság visszautalta az ügyet újratárgyalásra. A megismételt tárgyaláson a szabadkai bíróság ismételten felmentette a doktort, majd az alapfokú ügyészség újabb fellebbezése után az újvidéki Fellebbviteli Bíróság meghozta ítéletét az egyéves börtönről.

Noha a bírósági ítélet nem jogerős, nyilván kérdésessé teszi Đorđević igazgatói kinevezését, de az sem kizárt, hogy a városi többséget ez sem gátolja meg a szavazásnál.