A magyar Alkotmánybíróság munkatársaiból álló eseti munkacsoport kezdi meg működését a felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatos indítvány tárgyalásának előkészítésére – írta a Magyar Távirati Iroda. Az Alkotmánybíróság közleményében azt írta, hogy belső előírásaik szerint erre kivételes esetben, akkor kerülhet sor, ha az elnök úgy ítéli meg, hogy az ügy az összetettsége miatt már az előkészítésnél szorosabb szakmai együttműködést igényel.
Az eseti munkacsoport által létrehozott szakmai anyagok az Alkotmánybíróság teljes ülésének munkáját segítik majd. A felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos előterjesztés ezután kerülhet a testület elé – tették hozzá.

Olvassa el a témával foglalkozó korábbi cikkeinket is:

Budapesten marad a CEU

Minden tevékenységét a magyar fővárosban végzi a Közép-európai Egyetem (CEU) a 2017/2018-as tanévben – jelentette be a felsőoktatási intézmény elnök-rektora kedden, a budapesti sajtótájékoztatón. Michael Ignatieff közölte, hogy a CEU üdvözli a tárgyalások megkezdését Magyarország kormánya és New York állam vezetése között: tudomása szerint Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott a múlt pénteken telefonon felvette a kapcsolatot New York állam vezetésével.

Az MTA kiáll a CEU mellett

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) arra kéri a kormányt, hogy tegye lehetővé a CEU további zavartalan működését Budapesten, írja az index.hu. Erről az Akadémia háromnapos 188. közgyűlése hozott határozatot. Ebben azt javasolják a magyar kormánynak, hogy fogadja el az MTA elnökének korábbi közvetítési ajánlatát a kormány és a CEU között.

A CEU visszautasítja Orbán Viktor kijelentéseit

Az EP a magyarországi felsőoktatási törvény módosításáról, a civil szervezetekre vonatkozó jogszabályok tervezett szigorításáról, a menedékkérők automatikus őrizetbe vételéről, valamint a médiapluralizmusról és az igazságszolgáltatás függetlenségéről tartott vitát, amelyen Orbán Viktor is részt vett.

„Közeledtek az álláspontok” CEU-ügyben(?)

Közeledtek az álláspontok az Európai Bizottsággal a felsőoktatási törvény előző heti módosításáról – így nyilatkozott kedden Brüsszelben Palkovics László oktatási államtitkár, aki Frans Timmermansszal, a bizottság első alelnökével tárgyalt. A magyar államtitkár szerint az Európai Bizottság alelnöke megértette a magyar kormány érvelését.

A menekültek és a szolidaritás

A migráció, valamint a közép- és kelet-európai nemzetek identitásának témáját is érintette az a Budapesten hétfőn kezdődött angol nyelvű konferencia, amelyet a CEU Európai Szomszédságpolitikai Kutatóközpontja és a Friedrich-Ebert-Stiftung szervezett. Az identitással kapcsolatos kérdések szorosan összefüggenek a migrációval – fogalmazott a rendezvény megnyitóján Balázs Péter korábbi magyar külügyminiszter, a CEU Európai Szomszédságpolitikai Kutatóközpontjának igazgatója.

#aCEUvalvagyok

Nagyon nehéz beszélni erről a témáról, mert közvetlenül érintett vagyok benne. Egy ideje eldöntöttem, kizárom az életemből a közéleti és politikai kérdéseket. Nem követtem a napi híreket (főleg nem a közmédiát) és elzárkóztam az épp aktuális politikai eseményektől. Most pedig ennek a levét iszom meg.