Nem mindennapi körülmények között tette le Aleksandar Vučić a köztársasági elnöki esküt szerdán délben. Volt itt utaztatás (napidíjért, természetesen), verekedés a hívek és ellenzők között, meg minden más is, ami nem igazán jellemző egy parlamentáris demokráciára, legalábbis a világ kulturáltabb régióiban.

Az utcákon tehát támogatók és ellenzők várták a nagy pillanatot, míg a képviselőházi teremben, ahol maga az eskütétel zajlott, ellenzéki és kormánypárti képviselők követhették az eseményeket. Legalábbis egy részük. Az Új Párt (Nova Stranka) és az Elég volt (Dosta je bilo) három „renegát“ képviselője ugyanis nem vett részt a ceremónián, a demokraták meg ugyan jelenlétükkel megtisztelték az eskütételt magát (az intézmények iránti tisztelet jeleként), viszont az elnöki beszédből köszönték, nem kértek. Voltak képviselők, akik Sanda Rašković Ivić vezetésével véleményüket papírra írva fejezték ki. A feltartott lapokon az volt olvasható, hogy: „Nije moj predsednik“ (Nem az én elnököm).

Az eskütételt megelőzően Vučić a képviselőház lépcsőjéről mondott köszönetet a téren egybegyűlt tömegnek, azt ígérve, hogy a nép napról napra érezni fogja, hogy egyre jobban él, s hogy mindig szeretni fogja őket elnökük.

Az eskütétel maga a képviselőházban zajlott. „Esküszöm, hogy minden erőmmel igyekszem megőrizni Szerbia szuverenitását és területi integritását, beleértve Koszovót is, mint Szerbia szerves részét. Esküszöm, hogy minden erőmmel az emberi és kisebbségi jogok és szabadságjogok védelméért fogok küzdeni, hogy tisztelni és védeni fogom az alkotmányt és a törvényeket, hogy őrzöm a békét és a Szerb Köztársaság minden polgárának jólétét, s hogy lelkiismeretesen és felelősségteljesen teljesítem minden kötelezettségemet“ – mondta az újdonsült államfő.

A délelőtt folyamán egyébként a Diktatúra ellen és a Hét követelés csoportok demonstrációt tartottak a parlament épülete előtt, de hasonló megmozdulást jelentett be a Saša Janković vezette Szabad Polgárok Mozgalma is a Köztársaság térre délutánra.  A Demokrata Párt egész napos demonstrációra szólította fel a polgárokat.

Persze, nemcsak az ellenzék szervezkedett, a haladók sem vártak ölbe tett kézzel: támogató nagygyűlést szerveztek a szerb képviselőház elé délelőtt 11 órára. Persze, mi is kaptunk leveleket, miszerint a vajdasági magyarlakta településekről is szervezetten, buszokkal, kétezer dináros napidíj mellett szállítják az embereket a fővárosi rendezvényre, de a Szerb Haladó Párt nemcsak ebben tett ki magáért, hanem abban is, hogy afféle „viselkedési kódexet“ állított össze arra vonatkozóan, hogy mit illik és mit nem illik tenni a köztársasági elnök beiktatásának örvendezve. A Danas napilap birtokába került utasítás szerint „Abban a pillanatban, amikor az SZHP elnöke, Aleksandar Vučić megkezdi ünnepi beszédét, meg kell kezdeni a hatalmas szerb zászló kibontását. A zászlóbontás idején azt kell skandálni: Szerbia, Szerbia!  Ez a skandálás mintegy 3-4 percig kell, hogy tartson, míg abban a pillanatban, amikor összehajtogatják a nagy zászlót, a kis zászlókat kell lengetni a Pobeda, pobeda (Győzelem, győzelem) skandálásával“ .

Az ellenzék már korábban arra figyelmeztetett, hogy rendbontásokra készülnek a haladók. Hogy ki kezdte, nem tudjuk, de tény, hogy a Terazijén már a délelőtti órákban rendesen összeverekedtek Vučić hívei és ellenzői. Az N1 jelentése szerint az összetűzés az alujáróban tört ki, amikor a hívek és az ellenzők is a szerb képviselőház felé indultak. A verekedésnek tanúja volt Zoran Živković, az Új Párt vezetője is. A két tábor először verbálisan nyilvánult meg (Vučiću lopove, Izdaja, izdaja), majd tettlegesség is követte a véleményszabadság gyakorlását, amikor az új elnök hívei, arra hivatkozva, hogy ők a többség, nem is árulók, ököllel gondoltak érvényt szerezni igazuknak.

A rendőrség már korábban közölte a demonstrálókkal, hogy nem engedik őket a képviselőház előtti térre. Az N1 riportere szerint az egybegyűlteket nemcsak egyenruhások, hanem civilben lévő személyek is akadályozták abban, hogy a térre vonuljanak, az azonban nem derült ki, hogy kik is ők tulajdonképpen.

(Fotó: Reuters)