Pásztor István, 2017. május 24.: „Szerintem ez már egy évtizedes probléma, amit nem lehet tovább húzni. A zentai önkormányzatnak a saját költségvetésében nincsen meg a forrása ahhoz, hogy saját maga, saját erőből tudja ezt a problémát orvosolni. Ez egy körülbelül 400 millió dináros beruházás, tehát több mint három millió eurós beruházás”. (Pannon Televízió, Közügyek, 6:05-től)

Pásztor István, 2017. május 28.: „Pásztor elmondta, emellett szó esett a zentai távfűtés problémájáról is, ami már évek óta megoldatlan ebben a városban. A megoldáshoz mintegy 3,5 millió eurós beruházásra lenne szükség, ami a zentai költségvetés számára túl nagy falat”. (Az interjú a Dnevnik napilapban jelent meg)

Pásztor hárommillió euróból megoldaná a zentai távfűtést

Pásztor István a Pannon Televízió Közügyek című műsorának szerdai adásának felvételén megerősítette, hogy Aleksandar Vučićtyal a zentai távfűtési gondok megoldásáról is tárgyaltak. Ez egy hárommillió eurós (400 millió dináros) beruházás lenne. „Egy rövidített közbeszerzési pályázat útján aránylag gyorsan döntés születhet arról, hogy ki lesz a kivitelező.

A Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi parlament elnökének abban igaza van, hogy évek, lassan már egy évtizede problémák vannak a zentai távfűtéssel és, hogy ezt meg kellene oldani. Viszont felmerül a kérdés, hogy milyen szakértői gárda mérte fel az igényeket és a lehetőségeket, egyáltalán felmérte-e valaki, ha Pásztor István szerdán a Pannon Televízióban 400 millió dinárról beszél, ami 3 millió 200 ezer eurónak felel meg, a négy nappal később megjelent interjúban pedig már 3,5 millió euróról van szó. Vajon komolyan lehet-e venni ezeket a kijelentéseket? A 300 ezer euró nem kevés pénz, s különösen akkor nem az, ha az önkormányzat hitelt vesz majd fel a távfűtés problémájának megoldására, amit majd kamatostul kell visszafizetni. Négy nap alatt 300 ezer eurót emelkedett a zentai távfűtés ára, ami azt jelenti, hogy naponta 75 ezer euróval drágul „a megoldás”.

Zentai távfűtés: A helyi városvezetés kedden tárgyal a szerb kormány képviselőivel

Harmonikusnak értékelte a tartományi kormány és a tartományi képviselőház elmúlt egy éves együttműködését Pásztor István, a tartományi képviselőház és a VMSZ elnöke az újvidéki Dnevnik napilapnak adott interjújában. Mint mondta, a tartományi parlament elnökeként soha nem állították kész tények elé. Az Aleksandar Vučić kormányfővel és megválasztott elnökkel való találkozóját viszont olyan eseményként minősítette, amelyen fontos operatív kérdésekről ejtettek szót.

Mivel ma már hétfő van, a zentai városvezetők pedig kedden tárgyalnak majd a szerb kormány illetékeseivel, így – ha ez a tendencia folytatódik – holnapra még 150 ezer euróval lesz drágább a zentai távfűtés új rendszere.

A szakértelem teljes hiányát bizonyítják az ilyen, egymásnak is ellentmondó kijelentések, amikor pár nap leforgása alatt nem ugyanazok az összegek hangzanak el, olvashatóak.

Ahogy Hofi mondta: mielőtt megszólalsz, egyeztess!

Én pedig hozzáteszem: ha nincs kivel, legalább magaddal…

Vendégszerzőnk: Surányi Zsolt

Varga Viktor keményen beszólt a Magyar Szónak vagy az Elgas igazgatójának

Zentán mégsem omlott össze a távfűtési rendszer, csak az Elgas közvállalat igazgatója leállította a városi fűtést, de erről nem szólt a város vezetőségének – így lehetne dióhéjban összefoglalni a zentai önkormányzat szerdai sajtótájékoztatóját, amelyen Győri István alpolgármester és Varga Viktor, a községi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja magyarázták az előállt helyzetet a megjelent újságíróknak.