A Szerb Nemzeti Bank jelentése szerint az engedélyezett mínusz után az idén márciusban átlagban harminc százalékos kamatot számítottak fel a pénzintézetek, de egyes bankoknál ez az arány elérte a harminchat százalékot is. A nem engedélyezett mínuszok esetében akár ötvenkilenc százalékos is lehet ez a kamat, de 2014 előtt egy bank kilencvennyolc százalékot is megfizettetett egy igencsak balszerencsés ügyféllel. Ezt követően 2014 februárjában a nemzeti bank kampányt indított a kifizetési korlátozások túllépése után fizetendő kamatok csökkentése érdekében.

A Szerb Nemzeti Bank jelentése szeriont az Eurobanknál és a Sociéte Generale Banknál a legmagasabb az engedélyezett mínusz után fizetendő kamat, és ezek éves szinten harminchat százalékot fizetettnek meg. Őket követi az Findomestic Bank 35,7 százalékos kamattal, de az Adiko, a Crédit Agrikole, az Erste és a Sberbank ügyfelei számára sem olcsó mulatság az engedélyezett mínuszba történő eltévelyedés.

A nem engedélyezett mínuszba kerülés a Sociéte Generale, az OTP Bank és a Telenor Bank ügyfelei számára lehet a legköltségesebb. Ezek közül a SG-nél ez ötvenkilenc, az OTP-nél ötvenöt, a Telenornál pedig 50,5 százalékos kamatot jelent. Ezekkel szemben a Raiffeisen Banknál tizenegy, az Ersténél pedig 12,2 százalékkal úszhatjuk meg a nem engedélyezett mínuszba kerülést.

A szakértők figyelmeztetik az ügyfeleket, hogy csak kifejezett szükség esetén használják ki az engedélyezett mínuszkeretüket, s csakis rövidtávon éljenek ezzel a lehetőséggel, véletlenül se fedezzék ezzel a hosszú távú kötelezettségeiket.