Aleksandar Vučić, Szerbia megválasztott köztársasági elnöke május 31-én teszi le az államfői esküt. A kiszivárogtatott információk szerint több újítással is készülnek erre az alkalomra.

Most először történik meg például, hogy az új elnök nemcsak az alkotmányra, de a Miroslav-evangéliumra is felesküszik. Vagyis, miközben elmondja az eskü szövegét, nemcsak az alkotmány különleges példányára, de a legjelentősebb szerb és délszláv írásos emlékek egyikének hiteles másolatára helyezi majd kezét a ceremónián. Így a pulpituson az alkotmány alatt helyezik majd el az evangéliumot. Az illetékesek szerint ezzel fejezi ki az új államfő, hogy tiszteli az államot, a hagyományt és a jogi örökséget is.

Ugyancsak most először történik meg, hogy az állam pecsétjét a távozó köztársasági elnök adja át utódjának.

Az ünnepségen katonai felvonulást is tartanak, amelynek részeként a szerb katonaság vezetője jelentést tesz az új elnöknek, Aleksandar Vučićnak. A polgárok az egész ceremóniát kivetítőkön követhetik majd.

A katonai díszszemle után a régi és az új elnök rövid megbeszélést tart. Hivatalosan május 31-től „ketyeg” Aleksandar Vučić államfői mandátuma. A kormányfői funkciót ekkor Ivica Dačić veszi át tőle, s addig marad ezen a poszton, amíg az új államfő nem ad kormányalakítás megbízást az általa kijelölt leendő miniszterelnöknek. Vučićnak erre harminc nap áll rendelkezésére.