Harmonikusnak értékelte a tartományi kormány és a tartományi képviselőház elmúlt egy éves együttműködését Pásztor István, a tartományi képviselőház és a VMSZ elnöke az újvidéki Dnevnik napilapnak adott interjújában. Mint mondta, a tartományi parlament elnökeként soha nem állították kész tények elé. Az Aleksandar Vučić kormányfővel és megválasztott elnökkel való találkozóját viszont olyan eseményként minősítette, amelyen fontos operatív kérdésekről ejtettek szót.

A zentai csata és a zentaiak csatája a távfűtéssel

Arra a kérdésre, miért kért meghallgatást Vučić kormányfőnél, Pásztor elmondta, mint a sajtószervekhez eljuttatott szűkszavú közleményből is kiderült, a zentai csata évfordulójáról esett szó.

Áder és Erdoğan is a zentai csata megünneplésének fővédnöke lehet

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a tartományi parlament elnöke szerdán a Pannon Televízió Közügyek című műsorában közölte, bízik abban, hogy Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és Recep Tayyip Erdoğan (a képen), a török elnök is a zentai csata 320. évfordulójára rendezett ünnepség fővédnöke lesz.

„Ez nem zentai történet, hanem mindenek előtti történelmi, civilizációs történet. A Vajdasági Magyar Szövetség elnökeként arra kértem Vučić urat, hogy megválasztott köztársasági elnökként legyen az évfordulóval kapcsolatos megemlékezés védnöke. Elmondtam neki, hogy meglátásom szerint másoknak is védnökséget kellene vállalniuk: Magyarország és Törökország elnökének. A kormányfő, újonnan megválasztott elnök elfogadta ezt a kezdeményezést”, összegezte a találkozón elhangzottakat Pásztor, hozzátéve, Törökország fogja finanszírozni a Tisza partján épülendő emlékközpont megnyitását, Magyarország pedig azt a kiállítási anyagot adja majd, amelyik a zentai városháza tornyában kap helyet. Szerbia viszont részben vagy teljes egészében pénzeli majd azokat a munkálatokat, amelyek eredményeként rendbe teszik a kisváros főterét, ahol majd helyet kap Savoyai Jenő szobra is.

Pásztor elmondta, emellett szó esett a zentai távfűtés problémájáról is, ami már évek óta megoldatlan ebben a városban. A megoldáshoz mintegy 3,5 millió eurós beruházásra lenne szükség, ami a zentai költségvetés számára túl nagy falat. A megbeszélés hozadékaként kedden a zentai polgármester munkatársaival együtt tárgyalni fog a szerb kormány képviselőivel, s együttesen kutatják fel azokat a lehetőségeket, amivel sokéves huzavona után végre megoldódnának a zentai távfűtési gondok.

Pásztor hárommillió euróból megoldaná a zentai távfűtést

Pásztor István a Pannon Televízió Közügyek című műsorának szerdai adásának felvételén megerősítette, hogy Aleksandar Vučićtyal a zentai távfűtési gondok megoldásáról is tárgyaltak. Ez egy hárommillió eurós (400 millió dináros) beruházás lenne. „Egy rövidített közbeszerzési pályázat útján aránylag gyorsan döntés születhet arról, hogy ki lesz a kivitelező.

Mikor lesz magyar nyelvű felvételi a Jogi Karon is?

A Dnevnik újságírója megkérte Pásztor Istvánt, hogy kommentálja azt a bírósági döntést, ami nem segíti elő azt, hogy belátható időn belül, egyébként a törvénnyel összhangban, az Újvidéki Egyetem Jogi Karán is lehetővé váljék az anyanyelven, konkrét esetben a magyar nyelven történő felvételi vizsga.

„Ez egy elsőfokú bírósági ítélet és az indoklását még nem ismerjük, de nagy valószínűséggel fellebbezést nyújtanak majd be ellene. Ha az Újvidéki Egyetem minden karán lehetőség van arra, hogy a felvételizők azon a nyelven vizsgázzanak, amelyen a középiskolai tanulmányaikat is folytatták, akkor nem látom annak okát, hogy ezt a Jogi Karon miért ne lehetne. Ha ez lehetséges a matematikán, fizikán, a műszaki tudományok karán, az orvosi karon, akárcsak a többi karokon, akkor miért nem lehet egyedül a jogi karon?” (Vajdaság Ma)