Tizenhárom iskolában nem hagyta jóvá az oktatási minisztérium a magyar tannyelvű szakokra vonatkozó iratkozási tervet.

A minisztérium nem javasolta megnyitásra:

Adán

– a Műszaki Iskolában a műépítész-technikus szakot

Futakon

– a Mezőgazdasági Iskola és Kollégiumban a mezőgazdasági-technikus szakot

Nagybecskereken

– a Nikola Tesla Elektrotechnikai és Építészeti Középiskolában a villanyszerelő és a hűtés- és hőtechnikai elektroműszerész szakot

Magyarkanizsán

– a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban a kertészeti-technikus szakot

Szabadkán

– a Svetozar Marković Gimnáziumban a társadalmi-nyelvi szakot

Ballagás a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban (FOTÓGALÉRIA)

„A világon kétféle ember van: Aki meghagyja a pizza szélét és aki megeszi; aki, szép magyarul: bubis vizet iszik és aki menteset; aki fel tud kelni az első ébresztésre és aki a szundi felé húz; aki tudja mi a másodfokú egyenlet megoldóképlete és aki nem; és végül az, aki alig várja, hogy véget érjen a gimnázium és aki nem, mert még maradna” – búcsúzott a most érettségiző Mányi Heléna ünnepi beszédében a gimnáziumtól és a tanároktól.

– a Vegyészeti-Technológiai Iskolában a gyógyszeripari-technikus szakot

– a Zeneiskolában az etnomuzikológiai szakot, az egyházzenei szakot és a hangtechnikusi szakot (a zenei előadó szak 8 tanulóval szerepel a minisztériumi táblázatban, de az iskola 16 tanuló számára szeretne férőhelyet biztosítani)

– a Politechnikai Iskolában a műépítész-technikus szakot

Törökkanizsán

– a Gimnáziumban a hálózati adminisztrátor szakot

Zentán

– a Zentai Gimnáziumban a természettudományi-matematikai szakot

– a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban és Kollégiumban a számítástechnikai tehetséggondozó szakot

– a Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskolában a kereskedő szakot

A Magyar Szó napilap hétvégi számában egy terjedelmes írás készült az illetékes iskolaigazgatókkal, akik elmondják, hogy szükség lenne ezekre a szakokra, és valamennyien bíznak a jelenlegi döntés felülbírálásában.

A lap szerint „a helyzet még változhat, az utólagos engedélyezés reményében most folynak a tárgyalások, az iskolák iratkozási terveit ugyanis támogatta a Magyar Nemzeti Tanács és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság is. A nemzeti tanácsok kértek is megbeszélésre időpontot az oktatási minisztériumtól”.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy az iskolaigazgatók abban is bízhatnak, hogy az oktatási államtitkárt Vicsek Annamáriának (VMSZ) hívják, de persze kérdéses, neki mennyi beleszólása lehet a dolgokba.