A számítógépes szakemberek szerint nem létezik százszázalékos védettség a hálózaton, azonban nagyon sok olyan lehetőség van, amellyel az átveréseket meg lehet akadályozni – no, ez utóbbi az, ami a Szerb Nemzeti Banknak (NBS) nem sikerült, amely egy kattintás után 175 000 eurót utalt át egy ismeretlen csalónak.

„Jelenleg nem vagyunk abban a helyzetben, hogy bővebb tájékoztatást adjunk az esettel kapcsolatban, mivel nem szeretnénk akadályozni a nyomozást. A Szerb Nemzeti Bank idejében értesítette az illetékes szerveket arról, hogy büntetőjogi cselekmény által ismeretlen személy megpróbált anyagi kárt okozni a topčideri éremkibocsátó intézetnek, amely a Szerb Nemzeti Bank részeként működik” – olvasható az NBS közleményében, amelyből aztán elég nehéz megállapítani, pontosan mi is történt, ezért íme, a magyarázat:

Azt a hologramos fóliát, amellyel bevonják a pénzeket és a dokumentumokat, egy lengyelországi bankban történő befizetés során vásárolták meg. A fóliák kifizetésével kapcsolatos további ügyintézésről szóló e-mailt azonban az NBS nem attól a cégtől kapta meg, amelyikkel együttműködik, hanem egy olyan csalótól, aki ugyanarról az e-mail címről küldte el a levelet, azonban a kedvezményezett nevében egy betűt megváltoztatott, így jelenleg csak ő tudja, hol van most az a 175 ezer euró.

A Szerb Nemzeti Bank még jól járt, ugyanis tavaly a Bangladesh Bankot a hackerek 81 millió dollárral károsították meg. (Forrás: B92)