A szerb állam be fogja zárni azokat az iskolákat, amelyekbe csak egy vagy két tanuló van – mondta Ana Brnabić, államigazgatási és önkormányzati miniszter, aki kiemelte, hogy Szerbia számára kulcsfontosságúak az oktatási, az egészségügyi és a szociális védelmi reformok. Brnabić az oktatási reformokkal kapcsolatban elmondta, hogy az a tanárok létszámának a csökkentéséhez is vezet majd.

A tervek között szerepel, hogy az általános iskola ötödik osztályától az információs technológia kötelező tárgy lesz. A miniszter a Német-szerb Gazdasági Kamara képviselőivel folytatott belgrádi megbeszélésen elmondta még, hogy az állami szektor fizetéseivel kapcsolatos törvény hamarosan elkészül, s az érvényes lesz az egészségügyben, az oktatásban és a szociális intézetekben is. Brnabić szerint a szakszervezetekkel is megtörtént az első körös megbeszélés, de hozzátette, sajnos nem fog sikerülni, hogy a végén mindenki elégedettségének adjon hangot.

„Kénytelenek leszünk politikai döntést hozni” – mondta Brnabić, aki ezzel azt is jelezte, hogy egyes szakszervezetek valószínű tüntetést szerveznek majd. A miniszter szerint az önkormányzatokban dolgozók fizetésével kapcsolatos törvény is hamarosan elkészül, s abban bízik, hogy az új államvezetés megalakítása után nem sokkal ezt a képviselők majd el is fogadják. Brnabić szerint az állami adminisztrációban dolgozók száma megfelelő mértékben csökkent, s most azt kell biztosítani, hogy a megvalósított megtakarítások folyamatosak legyenek.