Az obrenovaci Nikola Tesla hőerőmű (TENT) számára jelenleg nincs elegendő szén az áram előállítására, emiatt Szerbiának novemberben lehet, hogy áramkorlátozásokkal kell szembenéznie, mondta a Danasnak a TENT-hez közeli forrás.

A Danas úgy tudja, hogy a hőerőmű nagyon kevés széntartalékkal rendelkezik, és ha belátható időn belül nem változtatnak ezen a helyzeten, akkor kérdésessé válik, hogy a téli időszakban, amikor a legnagyobb a fogyasztás, a Szerbiai Villanygazdaság tud-e majd elegendő behozatali áramot biztosítani, aminek az ára jelentősen magasabb.

„A TENT tárolójában közel 400.000 tonna szén van, miközben másfél milliónak kellene lennie. Ki kell hangsúlyozni, hogy nem akadálymentes a feltöltése sem, annak ellenére, hogy az áram előállításához szükséges néhány blokk nem is dolgozik. A Kolubara szénmedencében nincs elegendő felszerelés a szénkitermelés fenntartásához, attól függetlenül, hogy a vállalat kap-e állami támogatást vagy hitelt. De a támogatások hatását majd csak pár év múlva érezzük meg, és fenn áll a kérdés, hogy mi lesz velünk addig”, nyilatkozta a Danasnak a neve elhallgatását kérő személy.

A Danas szerint a Kolubara szénmedencében nincs elegendő szén a külszíni fejtéshez.

„A kotrógép, amely a szenet kotorja arra vár, hogy egy másik géppel eltávolítsák a földet, és utána tud csak dolgozni néhány órát. A vállalat vezetősége pedig úgy próbál meg csalni, hogy a kőzet felső rétegeit összekeveri a szénnel, hogy minél több tonnát fel tudjon mutatni, és így formálisan teljesíti az előre meghatározott kitermelési tervet”, nyilatkozta a Kolubarához közeli forrás.

A neve elhallgatását kérő személy elmondta azt is, hogy a Kolubara már hónapok óta nem küld megfelelő minőségű szenet a Nikola Tesla hőerőműbe, mert nem számít szénnek az, aminek 6.500 kilokalória alatti a fűtőértéke. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a TENT-ben hatalmas mennyiségű pakurát használnak fel, mivel ha a szénnek nem megfelelő a minősége, akkor pakurát adnak hozzá, írja a Danas. (Vajdaság Ma)

Borítókép: FoNet/ Božidar Petrović