Napra pontosan fél évvel ezelőtt történt, hogy a zentai Vitéz Barbara két fiú ismerősével egy szülinapi buli előtt a Tisza, majd a híd felé vette az irányt, s azóta nem jött haza. A fiúk szerint Barbara beleesett a Tiszába, viszont a szerbiai és magyarországi mentőalakulatok hiába keresték többször is, nem találták meg. Az üggyel kapcsolatban továbbra is sok a megválaszolatlan kérdés, amelyekre a szülők, a hozzátartozók, Barbara barátai és a közvélemény is válaszokat várna, azonban úgy tűnik, a szerbiai illetékes szervek már jó ideje lezártnak tekintik az ügyet.

Cikkünkben igyekeztünk időrendi sorrendbe gyűjteni Vitéz Barbara eltűnésével kapcsolatos legfontosabb információkat, amelyek a szerb és a magyar nyelvű tájékoztatási eszközökben, valamint a közösségi oldalakon jelentek meg az elmúlt fél év során.

 

  1. november 25.

Pénteken Vitéz Barbara a barátaival ment szórakozni, és azzal a barátnőjével, akinek rokona, Balázs tetszett a lánynak. Balázs 22 órakor mondta az anyjának, hogy Barbara otthagyta őket és elment. Negyed tizenegykor pedig már jöttek a rendőrök Barbara szüleihez, Endréhez és Melindához, s kérdezték, hogy hol a lányuk. Amikor az édesanyja hívta, a telefonja már nem működött. Balázs saját édesanyjának jelentette, hogy bent van a rendőrségen, mert látták, hogy valaki a Tiszába esett. „Szombaton a rendőrségen azt mondták, hogy Barbara talán meg akart előzni valakit, megcsúszott és átesett a korláton, de a nyomozás érdekében nem mondhatnak semmi mást” – mondta a lány édesapja.

A szülők és a rokonság szerint is Barbarának tériszonya volt, még a padlásra sem mert felmenni. „Azt kérte az apjától, hogy menjen fel a padlásra egy könyvért, mert ő félt felmászni a létrán, biztos nem mászott volna át a híd korlátján” – mondta a nagymama.

 

  1. november 28.

A mentőcsapatok már harmadik napja keresik a 15 éves Vitéz Barbarát.

„Reményvesztettek vagyunk. Azt várjuk, hogy jelentsék, megtalálták a testét. Ez volt a harmadik alkalom, hogy szórakozni ment. Nem dohányzott, és nem is fogyasztott alkoholt, mert irtózott az alkoholistáktól” – mondta Endre, a lány édesapja, majd hozzátette: lánya nem volt problémás, és nagyon gyanús a számára az a tény is, hogy Barbara egyáltalán a hídon volt.

Melinda, az édesanya a könnyeivel küszködve azt mondta, hogy Barbara este 8 órakor ért haza a Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskolából, amelynek első osztályos tanulója volt, s utána ment el otthonról.

Baranyi Nándor, a Tisza Mentőcsapat vezetője már akkor azt mondta, kevés a valószínűsége annak, hogy 5-8 napon belül előkerül a holttest.

„Az egész partszakaszt és a folyó alját is átkutattuk a híd lába körül, de nem találtunk semmit. Nem tudunk merülni ilyen körülmények között. A híd lábánál 4 fokos a folyó vize, az a hely pedig, ahol a Tiszába esett 6 méter mély, a híd pedig 10 méter magas”.

 

  1. december 12.

A szerb sajtó szerint a két fiú a szüleik társaságában átment a szerb nyelven zajló poligráfos kihallgatáson. A vizsgálatról beszámoló forrás szerint egyértelműen bebizonyosodott, hogy a fiúk Barbarával a hídon voltak, s közülük szándékosan senki nem lökte meg a lányt, hogy a folyóba essen, s ezt senki nem is tervezte, de a poligráfot kezelő személy nem zárta ki, hogy ez véletlenül mégis megtörtént.

 

  1. december 18.

Vitéz Barbara szülei egy névtelen levelet kaptak, amelyben az áll, lányuk nem baleset következtében vesztette életét. A család a levelet a postaládájában találta meg, aláírás és boríték nélkül. A kézzel írott levélben azt állítják, a kislány nem véletlen baleset folytán esett november 25-én késő este a Tiszába, hanem megerőszakolták, majd brutális kegyetlenséggel meggyilkolták és ezt követően vetették a folyóba. A kétségbeesett szülők elmondták, a levelet magyar nyelven, golyóstollal írta valaki. A papírt azonnal átadták a rendőrségnek.

Az életük legnehezebb időszakát élő szülőket újabb megrázkódtatás érte.

„Nem tudjuk már mit higgyünk, mit tegyünk. A legborzasztóbb a bizonytalanság és az, hogy nincs meg a lányunk. Beleőrülünk abba, hogy nem tudjuk, mi a teljes igazság az eltűnése körül. A holttestét sem találják. Akármi legyen, azt várjuk, hogy tisztességgel eltemethessük” – mondta a belgrádi Novosti napilapnak a megtört apa.

A rendőrség a helyszínelést és a két, Barbara társaságában lévő 17 éves fiú kihallgatása, s egyéb nyomozati cselekmények után azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy szerencsétlenség történt. Ez a változat szerint a három tizenéves egymással versengve próbált felmászni a híd fémszerkezetére. A kislány is ezt tette, majd az egyik pillanatban a mélybe zuhant és eltűnt a folyóban. Ezt állították a szemtanúk, a tizenéves fiatalok, akik a rendőrséget is értesítették a balesetről.

 

  1. január 11.

Támogatókból álló kisebb csoport tiltakozott Zenta főterén Vitéz Barbara eltűnése körüli ügy előremozdítása érdekében. A megtört arcok válaszokat vártak, támogatást a város vezetésétől, a rendőrségtől pedig több emberséget és részletes tájékoztatást.

Vitéz Endre, az édesapa ismételten elmondta, szerinte a rendőrség fontos információkat hallgat el. Ha valóban egyszerű balesetről lenne szó, nyilvánosságra kellene hozniuk a tényeket. A rendőrség és a város vezetősége nem jelent meg a tiltakozáson.

 

  1. január 14.

Az Europol és az Interpol is részt vesz a 2016. november 25-én eltűnt zentai diáklány, Vitéz Barbara utáni nyomozásban – közölte Vitéz Endre, a lány édesapja, aki szerint ez annak a hozadéka, hogy szerdán tiltakozó megmozdulást tartottak Zenta központjában.

Igor Jurić, a két és fél éve elrabolt és meggyilkolt Tijana Jurić édesapja a Vajdasági Televíziónak azt nyilatkozta, hogy a kisebb településeken kevesebb gyermek tűnik el, viszont éppen ezért a rendőrök nem is tudják mindig, hogy mi a teendő az első pillanatokban.

 

  1. január 16.

Vitéz Barbara szülei Vladimir Rebić szerb rendőrigazgatóval beszéltek, de nem kaptak túl sok új információt lányuk ügye kapcsán. Barbara barátainak állítása szerint a lány megcsúszott a Zentát Csókával összekötő hídon, és a Tiszába esett. Vitéz Endre, az eltűnt lány édesapja szerint lánya nem esett bele a Tiszába, hiszen a folyó mostanra már kidobta volna a lány testét. Az édesapa elmondta azt is, hogy eddig nem látta azt a két fiút, akiknek társaságban volt Barbara az eltűnés éjszakáján.

 

  1. január 26.

Zentán találkozott Vitéz Barbara szüleivel Vladimir Rebić, a szerbiai rendőrség igazgatója, Miroslav Krkelić, a szabadkai Felsőbb Ügyészség ügyésze, Milan Tkalac, az újvidéki fellebbviteli ügyész, az esetet vizsgáló nyomozók jelenlétében.

Beszámoltak a nyomozás eddig ismert részleteiről, végigjárták az útvonalat, melyen a tragikus estén a fiatalok haladtak a zentai hídhoz. A legfőbb bizonyítékok a közeli bevásárlóközpont kamerafelvételei és a két fiú által előadott történet. A videofelvételek az estének csak egy rövid részletét mutatták, így maradtak a szemtanúk állításai, amelyek azonban Vitéz Endre szerint nem egybehangzóak. Szerinte legalább három változatot mondtak el. Kiskorúak lévén, csak a szülők beleegyezésével hallgathatók ki.

 

 

A nyomozás még lezáratlan, tehát azt sem állapították meg egyértelműen, hogy baleset történt-e.

Elégedetlenségre ad okot az ügyben a rendőrség munkája, mivel számos dologgal kapcsolatban ellentétesek az információk. Az édesapa szerint a hatóságok elmondták, november 25-én, 22 óra 25 perckor érkezett hozzájuk a bejelentés, hogy Barbara a folyóba esett. A szülők állítása szerint azonban már 22 óra 15 perckor kint volt náluk a zentai rendőrség, hogy fényképet kérjenek a lányukról. Érthetetlen mindezeken kívül a hídon való helyszínelés, az alkohol- és drogteszt elhanyagolása. Minden vizsgálat akkor és ott lett volna fontos, utólag már nem végezhetők el.

 

  1. február 14.

 

  1. március 7.

Továbbra sem találják a zentai Vitéz Barbarát. A Tisza Mentőcsapat szerint, ennek egyik oka, hogy nem rendelkeznek a kereséshez szükséges felszereléssel és ilyenkor az idő a legnagyobb ellenség.

 

 

  1. április 7.

Heti rendszerességgel folytatják a Tisza ellenőrzését. A Tisza Mentőcsapat Óbecséig teszi meg az utat. Péntektől vasárnapig külön felderítő kutatást végez egy magyarországi speciális mentőcsoport is.

A Tisza Mentőcsapat elnöke szerint nagyon sok oka lehet annak, hogy a 15 éves lány még nincs meg. Baranyi Nándor elmondta, hogy az idő felmelegedése óta folytatják a vizuális keresést. Nemrégen találtak egy holttestet, aki egy hónapja volt a vízben. A kutatás heti rendszerességgel történik, két-három naponta ellenőrzik a folyót Adáig. Hetente egyszer pedig elmennek egészen Óbecséig.

 

 

A miskolci Spider speciális mentőcsoport ma kezdte meg a híd környékének és a folyó Óbecséig terjedő szakaszának az átvizsgálását. Saját felszerelésükkel és négy nyomkövető kutyával érkeztek. A magyarországi önkéntes csapat 1996-ban szerveződött és végez eltűnt személyek utáni kutatást szárazföldön és vízen egyaránt. A Spider csoport vasárnapig tartózkodik Zentán és alapos kutatást végeznek a folyón.

 

  1. április 9.

A Spider keresése is eredménytelenül zárult, ők sem találták meg Vitéz Barbarát a folyóban.

 

  1. április 25.

 

  1. május 25.

Hat hónapja tűnt el Vitéz Barbara, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola első osztályos tanulója. A rendőrség szerint felmászott a hídra, és véletlenül beleesett a vízbe. Barbara november 25-én harmadszor ment szórakozni, az alkohol illatát sem bírta, nem dohányzott és tériszonya volt. Akinek tériszonya van, az jól tudja, hogy még a létrára sem szívesen megy fel, nemhogy a hídra. Nem tudni, a fiatalok az üzletben mit vásároltak, pedig fontos lehet a történések szempontjából. A poligráfos vizsgálatra jóval a hídon történtek után került sor. Nem világos az sem, a szerbiai rendőrség miért nem számolt be részletesen a szülőknek a történtekről. A lányát kereső édesapával miért beszéltek lekezelően a rendőrök, miért nincs az ilyen esetekre senki sem a rendőrségen felkészülve, miért nem alkalmaznak egy kommunikációs szakembert? Amennyiben a kislány a vízbe esett, akkor a nagy hideg és az, hogy a folyó befagyott, semmiképpen sem kedvezett a keresésének, de azóta már nagyon sok idő telt el. Ki írta azt a levelet, amelyben az áll, hogy Vitéz Barbarát elkábították, megerőszakolták és a vízbe dobták?

Ha valaki elítéli a szülők egyes eltúlzott reakcióját, az fordítson egyet a helyzeten, és képzelje magát az édesapa és az édesanya helyébe. Az életük értelmét veszítették el és most „csak” azt szeretnék, hogy derüljön ki az igazság, és pont kerüljön a tragédia végére, mert amíg ez nem történik meg, az életük értelmét ők mindennap keresni fogják.