Újbelgrádi címekre kézbesített a postás a napokban katonai hadgyakorlatra szóló behívókat, ami nyugtalanságot keltett az érintettek körében, ugyanis nem értik mi okból kell nekik ilyesmin részt venni – írja a Danas.

A behívó szerint a hadgyakorlat 15 napig tart, azokra pedig, akik ennek nem tesznek eleget, 10.000-50.000 dináros büntetés fizetése vagy háromhavi börtön vár.

A védelmi tárca a lapnak nem adott arra vonatkozóan magyarázatot, hogy milyen gyakorlatról van szó, hogyan zajlik, annyit mondtak, aggodalomra nincs ok, „a tartalékosok rendes tevékenységéről” van szó, ilyen behívót pedig csak azok kaptak, akik önkéntesen kerültek a szerb hadsereg tartalékos állományába. A papírok különböznek a katonai nyilvántartásba vétel esetén kiküldöttektől, büntetést valóban előirányoztak, de ki lehet maradni a gyakorlatról indokolt esetekben.

A lap beszélt érintett polgárokkal is, akik azt mondták, egyáltalán nem tudtak róla, hogy ilyen kötelezettségük lenne.

Tartalékos állományba azok kerülnek, akik eleget tettek a katonai szolgálatnak vagy más módon rendezték ezt a kötelezettségüket és azok a hölgyek, akiket nyilvántartásba vettek.