Az Atlanti-óceán első átrepülését legtöbben Charles Lindbergh-nek tulajdonítják, bár nem ő volt az első, előtte már többen megtették az utat. Lindbergh azért lett híres, mert leszállás nélkül és teljesen egyedül repülte át az óceánt New York és Párizs között. 1927. május 20-án indult útnak Spirit of St. Louis nevű repülőgépével. Több, mint 33 órányi repülés után szállt le a párizsi Le Bourget reptéren.

Raymond Orteig szállodatulajdonos 25 000 dollárt ajánlott fel annak, akinek sikerül a kimondottan New York – Párizs utat megtennie leszállás nélkül. Lindbergh St Louisban talált támogatókat a vállalkozáshoz, nyolc gazdag üzletember látott fantáziát a kísérletben.

Közel ezer ember jött össze a Roosevelt-mezőn, hogy transzatlanti útjára kikísérje Lindberghet (Fotó: Wikimedia)

Közel ezer ember jött össze a Roosevelt-mezőn, hogy transzatlanti útjára kikísérje Lindberghet (Fotó: Wikimedia)

A különleges úthoz különleges gép is kellett, a San Diego-i Ryan Aeronautical Company alakította át a Ryan B1-es modelljét úgy, hogy mindent alárendeltek a motor és a megfelelő mennyiségű benzin elhelyezésének. Minden fölösleges berendezést kiszereltek a gépből, csak alapvető navigációs és motorellenőrző műszer maradt a szűk pilótafülkében. Rádió nem volt, Lindbergh egyszerű folyadékos iránytűvel tájékozódott. A motor egy kilenchengeres, 220 lóerős Wright J-5C Whirlwind csillagmotor volt a gép orrában, ami óránként 50 liter benzint fogyasztott. A hengerek kilógtak a burkolatból.

A párizsi repülőteret értesítették Lindbergh kísérletéről, így már várták, amikor május 21-én megérkezett. Az 5790 km-es utat 33 óra és 29 perc alatt teljesítette. Hatalmas sikere volt, mindenhol ünnepelve fogadták, Coolidge amerikai elnök utánaküldte a USS Memphis könnyűcirkálót, hogy annak fedélzetén térjen haza. Lindbergh természetesen megkapta a 25 000 dolláros díjat és egész életét a repülésnek szentelte. A II. világháborúban tanácsadóként vett részt a csendes-óceáni hadszíntéren, az 1960-as években a Boeing 747-es fejlesztésében is dolgozott. Magánéletét beárnyékolta kisfiának elrablása és halála 1932-ben. Felesége mellett több szeretőt is tartott, akiktől gyerekei születtek. Halála után tudhatták csak meg a gyerekek, hogy ki is az igazi apjuk.

Lindbergh repült még párszor a Spirit of St Louis-zal, majd 1928-ban a Smithsonian Intézetnek ajándékozta a gépet, ahol megőrzésre és kiállításra került. Jelenleg a washingtoni Repülési és Űrkutatási Múzeum lakója.