Most először részesült magyar tudós a Nemzetközi Asztronautika Szövetség (IAF) legrangosabb, fiatal kutatóknak adható elismerésében. Az IAF Young Space Leadership Awardot öten kapták meg, köztük Bacsárdi László, a Soproni Egyetem docense, intézetigazgatója – közölte pénteken a Magyar Asztronautikai Társaság (MAT).

 

A kitüntetést minden évben öt, harmincöt évnél nem idősebb űrkutató szakembernek ítélik oda. Az elbírálás legfőbb szempontjai közé tartozik a kiváló szakmai munka, de követelmény az is, hogy munkásságukkal példát mutassanak a diákok és a fiatal szakemberek számára. A díjra minden évben február elejéig lehetett javaslatot tenni, az idei magyar jelölt Bacsárdi László volt. „Az idén nagyon sok jelölést kaptunk, de Bacsárdi László munkássága és az űrkutatási közösséghez való hozzájárulása nagyon meggyőző volt” – írta a MAT-nak küldött levelében Jean-Yves Le Gall, az IAF elnöke, aki az Európai Űrügynökség (ESA) tanácsának vezetője is egyben.

Bacsárdi László, a Soproni Egyetem docense (Fotók: Mindenamisopron.hu)

Bacsárdi László, a Soproni Egyetem Informatikai és Gazdasági Intézetének vezetője, a nyugat-magyarországi régió legfiatalabb intézetigazgatója egyetemista korában kezdett foglalkozni űrkutatással, azon belül is évek óta a műholdalapú kvantumkommunikációt vizsgálja. Több mint nyolcvan tudományos publikációt felvonultató kutatási tevékenységéről rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. Bacsárdi László a Magyar Távirati Irodának arról is beszélt, hogy jelenleg több kutatási projekt részese, s ezek egyike például az űrinternet kérdéseivel foglalkozik.
Az IAF Young Space Leadership Awardot az idén Bacsárdi László mellett az amerikai Stephanie Wan, az ausztrál Minoo Rathnasabapathy, a nigériai Timiebi Aganaba-Jeanty és a német Patrick Hambloch érdemelte még ki – jelentette a távirati iroda.