(Fotó: N1)

A bejelentésekkel ellentétben nem voltak markológépek és nem döntötték le a kormányépületet se a zlatibori polgárok, akik néhány százan tiltakoztak a szerbiai kormány épülete előtt. A polgárok elégedetlenségének oka, hogy az Arany Gondola nevet viselő felvonópályájukhoz nem kapnak építési engedélyt.

Milan Stamatović, Čajetina polgármestere, aki egyébként az áprilisi választáson elnökjelöltként is indult, átadta követelésüket, amely Zorana Mihajović építésügyi és Nela Kuburović igazságügyminiszter leváltására vonatkozott. A polgármester szerint ők a felelősek azért a kárért, amit községe elszenvedett azzal, hogy nem kaptak építési engedélyt.

Mint mondta, két éve járatják velük a bolondjukat, emlékeztetve rá, hogy a zlatiboriak a mezőgazdasági minisztériumtól követelik azon végzés megsemmisítését, amellyel Čajetina község egyharmadát természetvédelmi parkká minősítik, ezzel pedig szerintük elrabolják azt tőlük.

Stamatović szerint a kormányra forró nyár vár, ha nem teljesíti követeléseiket. Bejelentése szerint a zlatiboriak szeptember elsején a tiltakozó menet élén lesznek, ha addig nem semmisítik meg azt a rendelkezést, amely szerint a külföldiek is vásárolhatnak szerbiai földeket. Ez a rendelkezés akkor lép életbe az uniós stabilizációs és társulási szerződés értelmében.

Hét napos haladékot adott az illetékeseknek az építési engedély kiadására, ugyanakkor cáfolta a hatalom egyes képviselőinek állításait, miszerint azért jöttek, hogy ledöntsék Belgrádot. Szerinte a kormány azért gátolja őket a világ leghosszabb felvonójának kiépítésében, mert a földet oligarcháknak és a hatalom barátainak kívánják átjátszani.