A kormány által két évvel ezelőtt meghirdetett takarékossági intézkedések ellenére a munkaügyi,  foglalkoztatási, harcos és szociális kérdésekkel megbízott tárca nagyszámú luxusautóhoz jutott, mégpedig úgy, hogy az ország különböző szociális intézményei vásárolták meg részükre azokat, vitatható tendereken – írja a niši Južne vesti hírportál.

Oknyomozásuk szerint Škoda Superb és Octavia gépkocsikról van szó, amelyekből az elmúlt két évben 11-et vásároltak.

Csak az idei évben, a portálhoz jutott szerződések alapján Aleksandar Vulin minisztériuma legalább négy luxusautóval lett gazdagabb, amelyeket szociálisvédelmi intézetek biztosítottak számukra.

Ha ehhez még hozzávesszük azt a két Škoda Superb-t, amelyeket tavaly és 2015-ben a foglalkoztatási szolgálat kragujevaci fiókintézete „engedett át” a tárcának, további két Octaviát, amelyeket a belgrádi nyugdíjbiztosítótól kaptak és egy Opel Insigniát, amelyet a belgrádi Gerontológiai Központ adott át, világossá válik, hogy a minisztérium a legtöbb gépkocsit 2015 eleje óta szerezte be, amikor a kormány takarékossági intézkedései keretében eladták a feleslegesnek minősített autókat, írja a portál.

Rade Đurić a Transparency korrupcióellenes szervezet jogi tanácsadója szerint mindez arra utal, hogy a minisztérium, úgy szerzett új autókat a takarékossági intézkedések ellenére, hogy az erre fordítandó pénzt átutalta a szociális intézményeknek, amelyek a nagy értékű közbeszerzést több kis értékű beszerzésre szedték szét, amelyeket kevésbé ellenőriznek. Így elkerülhették a tenderek alapos vizsgálatát, véli a szakértő.

A Južne vesti szerint korábban is volt rá példa, hogy egy-egy intézmény gépkocsit adott át valamely minisztériumnak, de 2005 és 2012 között összesen csak három ilyen eset volt.

A kérdésre, hogy ki használja ezeket a gépkocsikat, a portál munkatársai nem kaptak választ Vladimir Ilić és Nenad Ivanišević államtitkároktól, de Vulin minisztertől sem.