Hazugságokat terjesztenek az Agrokor ügyviteléről hetek óta, a cégcsoportnak ugyanis nincs fedezetlen tartozása, minden bejövő és kimenő kuna dokumentálható, a kiadások és bevételek pedig egyensúlyban vannak – mondta Ivica Todorić az Agrokor volt tulajdonosa, aki a botrány kitörése óta első alkalommal nyilatkozott, a zágrábi Nacional lapnak.

Az üzletember meggyőződésének adott hangot, hogy minden dokumentálható és bizonyítható, ugyanakkor azt mondta, az Agrokort és minden munkahelyet meg kell menteni, a szállítókkal kialakult problémákat pedig meg kell oldani.

Az Agrokor körüli botrány áprilisban tört ki, amikor kiderült, adósságai meghaladják a hatmilliárd eurót, tőkéje pedig egymilliárd euró alatt van.  A horvát kormány egy ún. Lex Agrokor törvényt hozott, amellyel tulajdonképpen átvállalta a cégbirodalom adósságait, amelynek Horvátországban, Boszniában és Szerbiában mintegy 60 ezer dolgozója és számos üzleti érdekeltsége van. Erről bővebben itt tájékoztattunk:

Agrokór – jugokór

Hatmilliárd eurós adósságot halmozott fel a volt jugoszláv térség jelenlegi legnagyobb vállalata, a horvát Ivica Todorić tulajdonában lévő Agrokor, amelynek Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában mintegy hatvanezer dolgozója van. A gazdasági birodalom tulajdonába számos jó nevű szerbiai vállalat is tartozik, közel tízezer munkással, beszállítókkal, úgyhogy az Agrokor csődje mindhárom ország gazdaságára kihatással lehet.