A tavalyi évben összesen 21 afrikai ország előzte meg Szerbiát a nettó bérek nagyságát illetően és a „fekete kontinens” mindössze 12 országát tudtunk megelőzni – mondta el a Beta hírügynökségnek Dragoljub Rajić az Üzleti Támogatási Hálózat igazgatója. Mint illusztrálta, 2016-ban a szerbiai nettó átlagbér 397,49 dollár volt, vagyis 46.097 dinár.

Ettől magasabb bért vihetnek haza Angola, Líbia, Zambia, Lesotho, a Dél-Afrikai Köztársaság lakosai, ahol az átlagbérek 1126-1806 dollárt tettek ki, illetve Libéria, Namíbia, Gabon, Szváziföld, Kongó, Botswana, Szudán, Dzsibuti, Elefántcsontpart, Csád, Tanzánia, Marokkó, Mozambik és Zimbabwe dolgozói, ahol 397-998 dollárig terjed az átlagbér.

Ezen országok többségében élelmiszerhiány van, ezért kénytelenek azt exportálni, ellentétben Szerbiával, ahol pedig jut kivitelre is.

Rajić elmondta, 2008-ig Szerbiában érezhetően növekedtek a nettó bérek, ugyanis ez volt a privatizáció időszaka, amikor az állam a költségvetést ebből töltötte fel, így a közszféra bérei is jelentősen növekedtek, ami nagyban befolyásolja az átlagbér alakulását, ugyanis az állami szektorban dolgozik a munkások 42 százaléka.

2008-ban kezdődött a gazdasági válság, azonban sok afrikai országnak azt követően is állandó növekedése volt Szerbiához viszonyítva. Az itteni vállalkozók évek óta követelik, hogy az állam változtasson a hozzáállásán és hagyjon nagyobb teret a vállalkozói ötleteknek és a kreatív egyéneknek, de erre eddig nem került sor.