A dél-szerbiai Preševóban köttetik a legtöbb házasság Szerbiában, ezzel szemben az ország északi részén lévő Zentán a legnagyobb a válások száma – derül ki a Kurir napilap elemzéséből. A lap a Köztársasági Statisztikai Hivatal adatait bogarászta át. A hivatalos kimutatás szerint 2015-ben az országban 36949 házasságot kötöttek és 9381 válás volt. Az adatok mindkét esetben növekedést mutatnak az előző évhez képest. Olyan község nem volt ebben az évben, ahol ne lett volna esküvő, de két olyan önkormányzat is van, ahol nem történt válás.

A házasságok rekordere a dél-szerbiai, többségében albánok lakta Preševo, ahol 353 esküvő volt, ami azt jelenti, hogy 1000 lakosra 11,9 házasságot kötöttek, a legkevesebbet pedig a közép-szerbiai Žagubicán, ahol 36 pár esküdött egymásnak örök, vagy legalábbis valamennyi időre szóló hűséget.

Ami a válásokat illeti, itt az albán többségű dél-szerbiai községgel szemben a magyar többségű Zenta áll az élen, ahol 2015-ben 80 házasságot bontottak fel, őket Negotin és Majdanpek követi, de még egy északi község van az élbolyban, a negyedik helyen Törökkanizsa áll.

Egyébként az anyakönyvvezető elé álló vőlegények átlag életkora 33,7 év, a menyasszonyoké pedig 30,3, a válások esetében a férfiak átlagos életkora 43,5, a hölgyeké pedig 39,8.