Maglai Jenő, a Mozgalom a Polgári Szabadkáért tanácsnoki csoport frakcióvezetője pénteken sajtótájékoztatón ismertette álláspontját a menekülteknek tervezett lakásépítéssel kapcsolatban, értékelte az önkormányzat egy éves munkáját, valamint rámutatott azokra a visszásságokra, melyek a tájékoztatást és a művelődés pénzelését jellemzik.

A VMSZ BECSAPTA A POLGÁROKAT

Lakásépítés menekülteknek – ez a kérdés nagyon kiütötte a polgároknál a biztosítékot. A hatalomnak, elsősorban a Szerb Haladó Pártnak és a VMSZ-nek ezt az ügyet előre kellett volna kezelnie. Vagy nem foglalkoztak vele, vagy egymást nem értesítették – véli Maglai Jenő, a MAPSZ frakcióvezetője. – Valószínűnek tartom, hogy a vkt elnöke és az alpolgármester asszony erről nem is tudott. Egy nyolcvan millió dináros projektumról van szó, és elég baj, ha az önkormányzatban nem tudja a jobb kéz, hogy mit tesz a bal, vagy fordítva, akkor elég problémás a hatalmi struktúra működése. Úgyszintén problémás, ahogyan ezt a kérdést a hatalmi többség részét képező VMSZ próbálta kezelni. Az, aki a hatalomban van, ne szervezzen petíciót és ne gyűjtsön aláírást a saját döntései ellen, hanem gyakorolja a hatalmat. Nem az ellenzéket kell támadni sajtónyilatkozatokkal, hanem dolgozni kell és megoldani a problémákat. Ebben az esetben a VMSZ becsapta a polgárokat, mert nem egy eredményes petícióról van szó, hanem próbálják magukat kimosni ebből a helyzetből – nyilatkozta Maglai Jenő. A Mozgalom a Polgári Szabadkáért tanácsnoki csoport a városi képviselő-testület április 27-i ülésén már bejelentette: indítványozza, hogy a vkt foglaljon állást ez ügyben, mert ezt a kérdést önkormányzati szerveknek kell megoldaniuk, viszont a képviselő-testület elnöke nem volt hajlandó összehívni a rendkívüli ülést. A MAPSZ indítványában egyébként az is szerepel, hogy elsősorban a helyi lakosok problémáit kell megoldani.

LABAN ÉS PÁSZTOR ROSSZUL TELJESÍTETT

Az elmúlt egy évben a szabadkai önkormányzat – melyet a Szerb haladó párt és a VMSZ koalíciója alkot, illetve a Bogdan Laban és Pásztor István által létrehozott politikai tengely mentén működik – teljesítménye messze alul marad attól, ami elvárható lenne, mondja Maglai Jenő, aki szerint az önkormányzat egy éve csak saját magával foglalkozik: azzal, hogy kit raknak be igazgatói székbe, hogyan állítják fel az igazgató- és felügyelő bizottságokat, közben állnak, vagy nagy mértékben késnek az olyan projektumok, mint például a regionális hulladéktározó, a palicsi projektum, az első kaszárnya, a Zorka stb. — Hogyha ez a hatalom öt hónap alatt képtelen volt megoldani a bajmoki sintértelep kérdését, akkor ne foglalkozzanak semmivel se! Tovább folytatódik a pártalapú foglalkoztatás, a közvállalatok pártfeudumokká váltak, miközben azok működése nem kielégítő – mondta a frakcióvezető és rámutatott, hogy Bogdan Laban polgármester az elmúlt egy évben egyetlen egy sajtótájékoztatót sem tartott, mert, mind mondja, ehhez tudni kell két mondatot összerakni és kiállni, válaszolni a kellemetlen kérdésekre is. Ha valaki erre nem képes, akkor ne vállaljon ilyen tisztséget.

SÖTÉTSÉG A PÁRTMÉDIÁBAN

A Mozgalom a Polgári Szabadkáért, amely a helyi képviselő-testület legnagyobb ellenzéki csoportja teljesen ki van szorítva a médiából. Az elmúlt egy évben mindössze egyszer kapott lehetőséget egy helyi televízióban való szereplésre. A Pannon televíziónak még tavaly átadták a kérelmet, hogy szeretnének legalább havonta egyszer szerepelni politikai műsorban, de eddig még egyszer sem hívták meg őket – adott hangot elégedetlenségének Maglai.

– Ha a Pannon RTV és a Szabadkai Magyar Rádió a VMSZ pártmédiája, akkor ezt nyíltan ki kell mondani. Nem lehet eltitkolni az igazságot, az adófizető polgároknak joguk van látni az érem másik oldalát is! Az is világos, hogy a pénzeket hogyan osztották szét. A hatalmi pártokhoz közelálló médiumok kaptak pénzt, de az is problematikus és elgondolkodtató, hogy a Pannon RTV egyetlen dinárt sem kapott. Ezt a médiaházat nem kizárólag a magyarországi adófizetők kell, hogy eltartsák, mivel Szabadkán működik, ezért azt a szabadkai és vajdasági adófizetők is kell, hogy támogassák – jelentette ki a frakcióvezető.

LOVAS ILDIKÓ KÉZJEGYE

Maglai Jenő szerint gyalázatos módon osztották szét a művelődésre szánt eszközöket is.

A támogatásra szánt eszközök legnagyobb mértékű lefaragása annak a két fesztiválnak az esetében történt, amelyek eddig a szabadkaiak legnagyobb támogatását élvezték: a Dužijanca és az Interetno. Teljesen el akarják lehetetleníteni ezeknek a rendezvényeknek a működését. Nyíltan kimondom, az, ahogyan a pénzek el lettek osztva, abból teljesen világos, hogy azon Lovas Ildikó aláírása, vagy kézírása rajta van. – Ha valaki tönkre akarja tenni a Népkört, ami egy több mint 140 éve működő intézmény, akkor azt mondja ki, ne pedig a háttérből munkálkodjon. És sajnos ez történik: a VMSZ mindenkit el akar tiporni, aki nem őt támogatja – ez látható a pénzek elosztásakor. Ez nem a VMSZ és nem az SZHP pénze, hanem a szabadkai polgároké, ami felett nem rendelkezhetnek a politikai pártok úgy, mintha az a sajátjuk lenne. A döntéseknél szükség van a szakmaiságra, korrektségre és erkölcsi felelősségre. Sajnos ez most nem így van – szögezte le Maglai Jenő, a MAPSZ képviselőcsoport vezetője.