Goran Svilanović átveszi a díjat Charles Eppingtől és Messmann Istvántól

A Mitteleuropa Stiftung (Közép-Európa Alapítvány) Goran Svilanovićnak, a Regionális Együttműködési Tanács főtitkárának ítélte oda a Dr. Hantos Elemér-díjat. Így Vaclav Havel, Adam Michnik, Soros György, Konrád György és más személyiségek után hétfőn Szerbia és Montenegró korábbi külügyminisztere vehette át a kimagasló nemzetközi, gazdaságpolitikai elismerést. A díj átadására Belgrádban került sor.

Svilanović a Regionális Együttműködési Tanácsban kifejtett tevékenységével jelentős mértékben hozzájárult a régió együttműködéséhez, népszerűsítéséhez, ami egyúttal Közép- és Kelet-Európa gazdasági együttműködésének felélénkítéséhez is hozzájárult – méltatta a díjazottat Charles Epping, a zürichi alapítvány elnöke.

Messmann István Svilanović munkásságát méltatja

A Dr. Hantos Elemér díjjal a Mitteleuropa Stiftung évente azokat a közéleti személyiségeket díjazza, akik sokat tesznek Közép-Európa érdekeiért, emellett állandó ösztöndíjrendszerrel segíti elő a régió fejlődését és a hallgatói mobilitást – ismertette az alapítvány fő tevékenységi körét Charles Epping. Svilanovićnak mindenekelőtt a térség gazdasági együttműködéséért folytatott fáradhatatlan munkája elismeréseként ítélték oda a rangos díjat, mely ösztönzőleg hat Délkelet-Európa politikai és gazdasági fejlődésére. Epping hozzátette, hogy Goran Svilanović a Regionális Együttműködési Tanács főtitkáraként is folytatta azt a munkát, amelyet a Délkelet-európai Stabilitási Paktum munkaasztalánál megkezdett a demokrácia és az emberi jogok biztosítása érdekében, valamint gazdasági és környezetvédelmi koordinátorként, az EBESZ pénzmosás elleni csoportjának tagjaként is fáradhatatlanul dolgozott, illetve részt vett a hatékony vámpolitika, a fenntartható energia és sok más nélkülözhetetlen fejlesztésért folytatott küzdelemben.

Goran Svilanović megköszönte az elismerést. Mint mondta, nagy megtiszteltetés átvenni a Közép-Európa Alapítvány díját, amelyet azoknak ítélnek oda, akik elsősorban gazdasági szempontból tesznek meg mindent a közép-európai térség országai közti jobb együttműködésért. Szerbia egyrészt Délkelet-Európa, másrészt a Nyugat-Balkán része, de egyike azoknak az országoknak is, amelyek szívesen együttműködnek Közép-Európával. A volt külügyminiszter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a térségben élők között a mai napig jelen vannak a fesztültségek, mint mondja, akkor lenne elégedett, ha végre megbékélnének egymással a régió lakói.

Goran Svilanović a Szabad Magyar Szó működéséről is érdeklődött

A Szarajevóban székelő Regionális Együttműködési Tanács jelenlegi főtitkára az életközeli, valós projektekben látja a jövőt: „Amikor Szarajevóban köszönünk valakinek, nem tudhatjuk, hogy apja, anyja, testvére-e annak, aki meghalt a háborúban, de nagyon valószínű, hogy elveszített valakit, ezek a sebek pedig nehezen és lassan gyógyulnak be. Éppen ezért minden egyes apróság, amit közösen megteszünk, lehetőséget nyújt arra, hogy valamiféleképpen ismét békességben éljenek az emberek. Ha bármit is tettem ennek érdekében az életemben, már elégedett lennék.” – nyilatkozta a díjazott a Szabad Magyar Szónak.

A belgrádi díjátadón jelen volt dr. Messmann István, a Mitteleuropa Stiftung jelölési bizottságának elnöke, a CEU volt rektorhelyettese, valamint a Közép-európai Egyetem korábbi hallgatói.


Dr. Hantos Elemér világhírű közgazdász előfutára volt az európai szellem megszületésének, a közép-európai régió gazdasági együttműködésének, illetve a magyar állami pénzintézetrendszer megszervezésének. Nevéhez fűződik a bécsi, budapesti, brnói és genfi közgazdasági intézetek megalapítása. A két világháború közötti nemzetközi erőfeszítései arra irányultak, hogy felhívja a figyelmet a közép-európai térség gazdasági szövetségének szükségességére, ám az ésszerű gazdaságpolitikai elképzeléseket sajnos felülírta a véres politikai érdek, amely végül dr. Hantos Elemért nemcsak az álmaitól, de az életétől is megfosztotta.