Ismét a Győri Audi ETO KC lett Európa legjobb női kézilabdacsapata. A Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjében szombaton előbb a podgoricai Budućnostot „lépték le”, vasárnap pedig a macedón Vardar Szkopjét múlták felül, egy sokkal szorosabb meccsen. Ezzel öt éven belül a harmadik BL-aranyérmüket szerezték meg a győri lányok.

 

Van valami állandóság a női kézilabdában, hiszen pont ugyanaz a négy csapat – a Győr, a Vardar, a Bukarest és a Podgorica – jutott a budapesti Final Fourba, mint egy éve. Az elődöntőben a Podgoricát nagyon simán verő Győr a döntőben azzal a Vardarral találkozott, amelyik eddig mind a négyszer tagja volt ugyan a Final Fournak, de döntőbe még egyszer sem jutott. Most igen! Magabiztosan verték az elődöntőben a címvédő Bukarestet – fogalmazott a 444.hu tudósítója. A döntőben az idei BL-szezon két legjobb csapata találkozott, a fináléig a Győr kapta a legkevesebb gólt, de a Vardar szerezte a legtöbbet.

A szkopjei csapat játékosa, Barbara Lazović (balra) és a győri színekben játszó Eduarda Amorim Taleska (jobbra) a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében (Szigetváry Zsolt felvételei / MTI)

Az első tíz perc nagy rohanása egyik csapatnál sem a védekezésről szólt, a Győrt Görbicz Anita és a holland Groot húzta. Szoros volt az eleje, kétszer tudott csak elmenni a magyar csapat két góllal, de a macedónok mindig gyorsan egyenlítettek. Aztán negyedóra elteltével összeállt a Győr védekezése, a bírók sem fújtak ellenük, a Vardar pedig elbizonytalanodott. A magyar csapat a tizenkilencedik percben ment el először három góllal, ekkor volt olyan tízperces periódus is, amikor a gólgyáros macedónok nem tudtak gólt dobni – emberelőnyből sem. A félidőben 15-12-re vezetett a Győr, komolyabb hullámvölgyek nélküli teljesítménnyel, egyre javuló védekezéssel – értékelte a 444.hu tudósítója.

A szkopjei csapat játékosa, Alexandra Lacrabere, valamint a győri Cornelia Nycke Groot (balra) és Broch Yvette a mérkőzés egyik összecsapásában

Az ETO korábbi világklasszis beállója, a pályafutását gyermekvállalása miatt szüneteltető Heidi Löke is a helyszínen tekintette meg a finálét, és a szünetben adott interjúban a magyar csapat remek védekezését dicsérte.
A második felvonás elején ez a fontos játékelem olyan jól működött mindkét oldalon, hogy meglehetősen kevés gól született, de a győriek ekkor is őrizték előnyüket (18-15). Később a hangulat egyre nagyszerűbbé vált a lelátókon, a magyar együttes azonban elkövetett néhány technikai hibát, ezeket viszont Grimsbö újabb védései ellensúlyozták.

A győriek játékosa, Eduarda Amorim Taleska a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében

A második felvonásban sem változott a játék képe, továbbra is szoros volt az állás. Az ETO számos variációt alkalmazott a támadásokban, jó ideig vezetett, de rendkívül szívós ellenfelét nem tudta leszakítani. A rendes játékidő utolsó tíz percében csak két gólt dobott a magyar együttes, így 26-26 után hosszabbítás következett.
A ráadást a Győr nagy lendülettel kezdte, ami kitartott a kétszer öt perc végéig (31-30).
A győri csapatnak ez volt a hatodik BL-döntője, háromszor (2009-ben, 2012-ben és 2016-ban) veszített és immár háromszoros győztesnek mondhatja magát (2013-ban, 2014-ben és 2017-ben).

Orbán Viktor magyar miniszterelnök is kilátogatott a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjére