Csütörtökön van 37 éve annak, hogy meghalt Josip Broz Tito, az egykori Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság örökös elnöke. A korábbi évekhez hasonlóan, azok, akik gyászolják őt, a belgrádi Virágházba látogattak, a tudósítások szerint nagy számban.

Tito történelmi szerepe ma is ellentmondásos, megítélése az utódállamokban vegyes.

Az emberek egy része nevéhez a gazdasági fejlődés időszakát társítja, amikor béke és jólét volt, míg a történészek és elemzők hatalma autoriter jellegét emelik ki, a politikai és polgári szabadságjogok hiányára mutatnak rá, illetve a második világháború utáni tisztogatásokat róják fel.

Tisztelőinek egy része a szabadkai Mini Jugoszláviában gyűlik össze minden év majálisában. Az idei rendezvényről itt olvashatnak:

Júgó retró kólóval, partizánokkal (VIDEÓ)

A hagyományoknak megfelelően az idén is szerveztek majálist a szabadkai Mini Jugoszláviában. Blaško Gabrić birtokán az idén szegényesebb volt a program mint korábban, így például nem volt kirakodóvásár és a zöld felületeket sem hozták rendbe. Ennek ellenére május 2-án több százan jöttek össze, zömében idősebbek, de gyerekek is voltak.


Azt is kiemelik, hogy a JSZSZK egy olyan állam volt, amely végül nem volt fenntartható, a tagköztársaságok közötti konszenzuson alapuló rendszer t végül nem sikerült kiküszöbölni és az állampárt is szétesett. A gazdaság is komoly válságba került, az 1987-es Agrokomerc-ügy az első szög volt a közös állam koporsójában. Erről itt olvasható egy elemzés:

Agrokór – jugokór

Hatmilliárd eurós adósságot halmozott fel a volt jugoszláv térség jelenlegi legnagyobb vállalata, a horvát Ivica Todorić tulajdonában lévő Agrokor, amelynek Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában mintegy hatvanezer dolgozója van. A gazdasági birodalom tulajdonába számos jó nevű szerbiai vállalat is tartozik, közel tízezer munkással, beszállítókkal, úgyhogy az Agrokor csődje mindhárom ország gazdaságára kihatással lehet.

Tito temetésén több mint 200 nemzetközi tekintély vett részt, ami tekintélyének és pozíciójának igazolása volt.

A temetés összefoglalójáról itt nézhetnek meg egy rövid fimrészletet: