1960. május 3-án nyílt meg az Anne Frank Ház Amszterdam belvárosában.

Anne Frank és családja Németországból menekült el az üldöztetés elől Hollandiába. Nem sokkal később, 1940-ben azonban ott is megkezdődött a zsidók üldözése. 1942 és 1944 között több, mint két évig rejtőzködtek a német megszállók elől az amszterdami Prinsengracht menti házban. Ideális búvóhely volt, mert nem létezett olyan szomszédos hely, ahonnan rá lehetett látni az épületre. Csakhogy valaki elárulta őket, így találtak rájuk a németek. Letartóztatásuk után a házba visszament két olyan személy, akik korábban segítettek nekik a rejtőzködésben. Azok vették magukhoz a személyes tárgyakkal együtt Anne később híressé vált naplóját is.

A családot Auschwitzba és a bergen-belseni táborba szállították. 1945-ben, alig néhány héttel a felszabadító csapatok érkezése előtt, Anne vélhetőleg tífuszban meghalt. Az időpontról nem lehet sokat tudni: a legújabb kutatások szerint az eddig feltételezettnél korábban, már februárban meghalhatott.

A háborút csak az apa, Otto Frank élte túl a családból, aki a Vöröskereszt által értesült a többiek tragikus sorsáról. Lánya naplóját kiadta könyvként, de először nem az egészet, kivett belőle bizonyos írásokat. A napló teljes terjedelmében csak az apa halála után, 1980-ban jelent meg.

A rejtekül szolgáló amszterdami házat egy ingatlanbefektető vette meg és le akarta bontani a környékkel együtt az 1950-es években, de a Het Vrije Volk nevű újság felkarolta a témát és kezdeményezte a ház megmentését.

A múzeum elsősorban a család életét mutatja be, a németek előli bujkálás időszakát. Ezzel együtt az üldöztetés minden formája ellen kíván tiltakozni, illetve felhívni rá a figyelmet.