VIII. Henrik angol király második feleségét, Boleyn Annát 1536. május 2-án hurcolták el a Towerbe.

Boleyn Anna profi udvarhölgy volt, szolgált Mária királyné mellett, Klaudia királyné udvarában, majd VIII. Henrik feleségénél. Végül Aragóniai Katalinnak lett az udvarhölgye. Hogy szépségének, furfangosságának vagy egyéb tehetségének volt köszönhető, de VIII. Henrik még a pápával is hajlandó volt konfrontálódni miatta. Ezért mondják, hogy az Anglikán Egyház megalakulásában lényeges szerepe volt. Henrik előző feleségétől, Aragóniai Katalintól nem tudott elválni, ezért kétes bizonyítékra hivatkozott. Annával 1533 januárjában házasodott össze anélkül, hogy Róma áldását adta volna a frigyre, s így az angliai katolikus egyház függetlennek kiáltotta ki magát. Róma erre kitagadta a királyt, aki viszont a Church of England feje lett.

Anna lényeges feladata volt fiú utóddal ellátni a királyt, ami szerencsétlen módon nem sikerült. Pedig Anna nagyon igyekezett: házasságkötésük idején már várandós volt, és hamarosan megszületett I. Erzsébet. Hogy Anna valóban csak a királlyal próbálkozott, vagy más tervei is voltak, már soha nem derül ki. Állítólag még saját testvérével is folytatott viszonyt, hogy sikerüljön fiút szülnie, de lehet, hogy más vállalkozó kedvű önkénteseket is „felhasznált” – soha nem fogjuk megtudni.

Erzsébet születése után még többször is teherbe esett, többször elvetélt és fia nem született, Henrik, mint elvakult férj, ezt nem tudta megbocsátani. Időközben már másba is belehabarodott, egy újabb udvarhölgybe. Végül meg akart szabadulni szerencsétlen és „haszontalan” feleségétől, akitől nem egyszerűen elvált – már megtehette volna az új szabályok szerint – hanem egyszerűen kivégeztette. Ha Annának volt is viszonya mással, az kétségbeesésében történt, nem szeszélyből, ennyit már bebizonyítottak a történészek.

Anna a harmincas évei elején járt, amikor 1536. május másodikán a Towerbe hurcolták hűtlenség, felségárulás és vérfertőzés vádjával. Mivel előre nem értesítették, nem is tudta, mi folyik körülötte. Védekezésre később sem volt alkalma, végig nem volt tisztában a váddal. Az ítéletet is gyorsan meghozták, és május 19-én végre is hajtották: Annát lefejezték, de testévérét és többi bűntársát is kivégezték. A per vádirata még mindig megvan, de a bírósági eljárásról szóló átirat elveszett.

Henrik következő, harmadik házassága is szerencsétlenül végződött: kedvenc felesége, Jane Seymour gyermekágyi lázban halt meg. Ötödik feleségét lefejeztette, és csak hatodik neje élte túl, aki vallási ügyekben is partnere volt, sőt lányaival is kibékítette. Így válhatott később mégis Boleyn Anna, a kedvenc feleség lánya I. Erzsébet királynővé, Anglia egyik legbefolyásosabb és leghatalmasabb uralkodójává.

 

Címképünkön: Boleyn Anna és a Tower (Hans Holbein 1515-beli festménye; fotó: Wikimédia)