Adam Weishaupt filozófus, egyházjogi professzor alapította meg 1776. május 1-jén az Illuminátusok titkos társaságát. Az illuminati latinul felvilágosodottat, megvilágosodottat jelent. Weishaupt nézetei kormány- és egyházellenesek voltak, egyesíteni akarta az okkultista eszmék hívőit. A magukat Bajor Illuminátusoknak, tökéletességre törekvőnek nevező rend teljesen elkötelezte magát a felvilágosodás eszméinek. Célja az volt, hogy megszüntesse az emberek egymás feletti uralmát és ezt az ember erkölcsi fejlődése által érje el. A rendet hivatalosan betiltották alig tíz évnyi működés után, de az összeesküvés-elméleteknek, bizonytalan teóriáknak, mítoszoknak és a sok véletlennek köszönhetően máig él.

Weishaupt jövőképe nagyon hasonlított a kommunizmusra, hat fő pontja is hasonlóságot mutat Marx Kommunista Kiáltványával. Célja volt:

  1. Minden jelenlegi kormányzat megdöntése
  2. A magántulajdon felszámolása
  3. Az öröklési jog eltörlése
  4. A nacionalizmus megszüntetése
  5. A vallás és hit felszámolása
  6. Családok társadalmi rendjének felszámolása, házasság szükségtelensége

A tagok a Szabadkőművesekhez is beléptek és általuk kívántak eredményeket elérni és hatalomhoz jutni. Az elméletek szerint az Illuminati mára teljes befolyást gyakorol a világ pénzügyi, katonai, gazdasági, hírközlési területei felett. Az Új Világrend létrehozásához a manipuláció piramisát használják, ennek alapjai az élet olyan területein nyugszanak, mint az oktatás, politika, vallás, média, szervezett bűnözés, gyógyszergyárak, bankszektor. Ezeken keresztül igyekeznek minél jobb pozíciókat és hatalmat elérni. Néhány száz befolyásos család kezében van az irányítás, köztük olyanokéban, mint az Astor, DuPont, Kennedy, Onassis, Rockefeller, Rotschild és Meroving család.

Az elmúlt években az Illuminátusok rendjét Dan Brown regényei és a belőlük készült mozifilmek hozták divatba, a Da Vinci-kód és az Angyalok és Démonok központi témája volt az titkos rend mai tevékenysége.

Az Illuminátusok jele a piramisból mindent látó szem, számtalan helyen találkozhatunk vele, az amerikai egydollároson is jelen van, a Novus Ordo Seclorum felirat az idők új rendjét jelenti, az 1776-os évszám a hivatalos magyarázat szerint Amerika függetlenségi háborújára utal, de akár az Illuminati megalapításának éve is lehet. Ki tudja…