„Az 1980-as évek végén Tim Berners-Lee feltalálta a World-Wide Webet, ezt a Next számítógépet használva, mint első Web szervert”. Ezek a sorok állnak a felszerelés előtt, melyet a CERN megőrzött és kiállított saját, Microcosm nevű múzeumában.

A CERN részecskefizikai kutatóintézetben 1989-ben kezdett dolgozni Tim Berners-Lee brit fizikus azon az ötletén, hogy a kutatók hogyan tudnának automatizált módon információt megosztani egymással a világ minden pontjáról. 1991-ben aktiválták az első weblapot: http://info.cern.ch/, ahol a világhálóval kapcsolatos elsődleges információk voltak elérhetők. 1993. április 30-án pedig a CERN bejelentette, hogy a Világháló (World-Wide Web) mindenki számára szabadon hozzáférhető és ingyenes.

A találmányért a feltaláló semmiféle jogdíjra nem tart igényt azóta sem, hanem azt mondja: „Jó helyen voltam, jó időben”. A bejelentés után nem sokkal megvált a CERN-től és megalapította a World-Wide Web Consortium nevű szervezetet. Számos kitüntetést és díjat kapott az évek során. II. Erzsébet királynő is bizonyára nagyra értékeli alattvalója jelentős munkásságát, hiszen 2004-ben lovaggá ütötte Berners-Lee-t, majd 2013-ban a technika és tudomány területén kiosztásra kerülő Erzsébet Királynő Díjjal jutalmazta.

Tim Berners-Lee néhány évvel ezelőtt úgy nyilatkozott a világhálóval kapcsolatban, hogy szerinte a nagy internetes cégek túl sok adatunkat ellenőrzik, a felhasználók nincsenek tisztában adataik értékével, amelyet olyan nagyvállalatok gyűjtenek össze róluk, mint a Facebook vagy a Google.