A munkás már nem létezik, ő már csak egy egyszerű, alulfizetett munkaerő – mondta az N1 Televízió vendégeként Slobodan Stupar újságíró, aki szerint a jelenleg hatályos munkatörvény a kezdetleges szervezetek kezdetleges kapitalista törvénye.

„Milošević svéd életszínvonalat ígért, Vučić pedig öt évvel ezelőtt ígérte meg, hogy jobban élünk majd. Az én összegzésem, hogy a politikusoknak nem szabad hinni. A szakszervezeteket szétverték a 90-es évek elején, amikor kezdődtek a háborúk, mivel mindent a nagy nacionalista céloknak rendeltek alá: akkor minden előnyt élvezett az emberek jogaival szemben, akik egy márkáért dolgoztak. Azután boldogabb idők következtek, amelyekben az villamos energia hálózatát javítottuk, hogy ne legyenek kikapcsolások. Mi gazdasági, szociális és mentális nyomorban élünk. Cinikus lenne egyszerre május 1-jéről és a munkások jogairól beszélni – mondta Stupar, aki szerint a szocializmusban szuper volt, de a helyzet nem a reális képet tükrözte.

„A szocializmus meghalt és kész, a kapitalizmus megette”.

Azt, hogy a szerbiai társadalom mennyire üveglábakon áll, jól mutatja, az országos napilapokban mindennap egy teljes oldalon szerepel Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter.

„Én nem tudom, hogy ki ő, és az emberek többsége, akik járatosak a politikában, ők is azt kérdezik, ki ez a Vulin. Az ember egyszerűen nem létezik, leszámítva korábban Mira Marković, most pedig Aleksandar Vučić irodájában, és ő az az ember, akinek egyes dolgokat el kell végeznie. Neki a főnöke határozza meg, hogy mit csinálhat, ő nem azért van, hogy gondolkozzon, hanem, hogy végrehajtson” – mondta Stupar.