A szabadkai művelődési élet számos tagja írta alá azt a tiltakozó levelet, amely a városi képviselő-testületben csütörtökön, a Lifka Artmozi igazgatóválasztása kapcsán elhangzottakra reagál.

A mozi igazgatóbizottsága által kiírt pályázatra határidőben két teljes jelentkezés érkezett be: Viktorija Šimon Vuletić korábbi igazgatóé, valamint Berényi Emőkéé. Az alapító azonban közülük senkit sem nevezett ki, az intézmény élére megbízott igazgató került Gordana Guberinić személyében.

Az ellenzéki képviselők, elsősorban a Mozgalom a Polgári Szabadkáért frakció tagjai kifogásolták a kinevezett személy hozzáértését, ugyanis Gordana Guberinić a Megatrend magánegyetem zombori kihelyezett tagozatán biogazdálkodásból, ugyanezen egyetem zaječari tagozatán menedzsmentből  szerzett oklevelet. Két különböző életrajzot is eljuttatott a képviselő-testülethez, melyekben eltérő adatokat adott meg a munkahelyeire vonatkozóan. Míg a korábbi önéletrajzában azt állította, hogy a takarmánykeverés technológusa volt, addig az újabb életrajzában ugyanarra a periódusra vonatkozóan azt állítja, hogy gyártási főtechnológus és kereskedelmi részlegvezető. Egy másik időszakra vonatkozóan is eltérő adatokat adott meg a munkahelyeivel kapcsolatban, de a két önéletrajzában a nyelvtudásra vonatkozó dolgok is jelentősen eltérnek. Đorđija Aksentijević feltette a kérdést, hogyan kerülhet egy eddig élelmiszergyártással és takarmánykeveréssel foglalkozó szakember egy művelődési intézmény élére.

Erre replikázva Josipa Ivanković aki a Mozgalom Polgári Szabadkáért listájáról vitorlázott át a haladó vizekre, azt mondta: a művelődés területe semmilyen képzettséget sem igényel. A művelődést mindenki a saját módján éli meg, azzal foglalkozhat úgy egy iparos, mint a tudományok doktora.

Haladó trágárságok és agrárművészek

A szabadkai Városi képviselő-testület mai, kilencedik rendes ülésén a Lifka Sándor Artmozi élére egy vitatható kompetenciával rendelkező személyt neveztek ki, döntöttek a dr. Bodrogvári Ferenc díj odaítéléséről, Stevan Bakić haladópárti tanácsnok pedig ismét bizonyította, hogy sajátságosan értelmezi a képviselőházban szokásos viselkedési szabályokat.

Az ülésen elhangzottakra reagálva a kulturális dolgozók leszögezik, Ivanković álláspontját az ülés után támogatta Veljko Vojnić a vkt alelnöke is, aki szerint annak, aki a művelődési élet területén akar dolgozni, nincs szüksége különösebb képesítésre.

Az érintettek a közleményben leszögezik, hogy a kulturális életben dolgozni annyit jelent, hogy közérdeket szolgálni. A művelődés intézményei évszázadokon át épültek, létezésüket pedig törvények és előírások szabályozzák, amelyek ezt az örökséget védik a tudatlanságtól és a szándékos visszaélésektől. A művelődési intézmények dolgozói képesítésüket különböző, humán irányultságú egyetemeken szerezték, államvizsgáztak és mindezt mindennapi munkájukkal bizonyítják – írják.

Az aláírók a legerélyesebben elítélik a képviselő-testület tagjainak általánosított nyilatkozatait, amelyek az elért értékek, a szakmaiság és a professzionális integritás relativizálásán alapszanak, és a legmélyebben sérti őket a vélekedés, hogy a kultúra területén a végzettség felesleges.

Mint írják, a város művelődési intézményeiben olyan emberek ülnek, akiknek tudásuk, képesítésük és hozzáértésük van, amelyet nap mint nap közös örökségünk megőrzésére és új értékteremtésre fordítanak és minden erejükkel küzdeni fognak a szakmájukat érő támadások ellen.

A nyilatkozat aláírói: Mirko Grlica, történész, Goran Bolić, festőművész, konzervátor, Csernik Árpád színművész, Neda Džamić, művészettörténész, Aleksandra Jeftić, festőművész, konzervátor, Greguss Erdélyi Hermina, színművész, Jasmina Jovančić Vidaković, akadémiai grafikus, a Kortárs Galéria kusztosza, Miroslav Jovančić, akadémiai festő, a Kortárs Galéria kusztosza, Kajdocsi Lovász Gabriella, antropológus, Papp Korhecz  Zsuzsanna, festőművész – restaurátor, Körmöci Petronella, színművész, Kovács Nemes Andor, színművész, akadémiai szobrász, Pavle Menalo, a Városi Múzeum munkatársa, Petar Mitrić, Papp Árpád, néprajzkutató, Ana Patarčić, Pesitz Mónika, színművész, Gordana Prčić Vujinović, Maja Rakočević Cvijanov, szobrász, konzervátor, Sziráczky Katalin, Nela Tonković, művészettörténész, a Kortárs Galéria igazgatója, Gordana Vukov Ciganjik, a Danilo Kiš Alapítvány művészeti menedzsere.