Az egészségügyi minisztérium felügyelősége az idén 49 szülő ellen tett feljelentést, amiért gyermekeik nem kaptak védőoltást, de arról nincsenek információk, hogy hány szülőt büntettek meg.

Tavaly a felügyelőség 198 feljelentést tett azok ellen a szülők ellen, akik nem vitték el védőoltásra gyermeküket.

Milena Kanazir, a Batut Közegészségügyi Intézet epidemiológusa elmondta: fontos a kollektív immunitás fenntartása, és ahhoz hogy ezt elérjék, a gyermekek 95 százalékának fel kell vennie a vakcinát az oltási naptár szerint.

„Csak amikor nagy arányú a beoltottak száma, akkor lehet megakadályozni a betegségek terjedését és a járvány kialakulását”, mondta Kanazir RTS-nek.

Az immunizációs hét április 24-én kezdődött és április 30-áig tart, célja pedig az, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy miért fontos folyamatosan felvenni a védőoltásokat.

Kanazir elmondta, hogy Szerbiában korábban elérték a kellő 95 százalékot, de az utóbbi években ez nem sikerült, főként az MMR-védőoltások tekintetében.

Az epidemiológus felhívta a figyelmet arra, hogy a szomszédos Romániában eddig 5.000 gyermek kapta el a kanyarót, és 22 esetben halálos kimenetű volt a betegség.

A törvény 150.000 dináros büntetést ír elő abban az esetben, ha valaki megtagadja a kötelező védőoltás felvételét. (Vajdaság Ma)