A szabadkai Városi képviselő-testület mai, kilencedik rendes ülésén a Lifka Sándor Artmozi élére egy vitatható kompetenciával rendelkező személyt neveztek ki, döntöttek a dr. Bodrogvári Ferenc díj odaítéléséről, Stevan Bakić haladópárti tanácsnok pedig ismét bizonyította, hogy sajátságosan értelmezi a képviselőházban szokásos viselkedési szabályokat.

Az ülés kezdetén több ponton is módosították a napirendet, egyet visszavontak, két újabb pontot pedig napirendre tűztek. A Mozgalom a Polgári Szabadkáért (MAPSZ) képviselői csoporttól is érkezett indítvány, hogy vegyék le napirendről a Szabadka Város Belső Ellenőrzési Szolgálatának megalakítására vonatkozó rendeletjavaslatot. Miroslav Milojević tanácsnok az indoklásban elmondta: a javaslat szerint sok minden a polgármester kizárólagos hatáskörébe kerülne, ezáltal a képviselő-testületnek nem lenne rálátása a szóban forgó szolgálat működésére. A MAPSZ indítványát nem fogadták el, így ez a pont napirenden maradt.  Murényi Tibor, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselőcsoportjának tagja írásban lemondott a VKT-ban betöltött tanácsnoki mandátumáról, helyére Miroslav Đokić került.

Rendezési tervek, Bodrogvári díj, együttműködés

Maglai Jenő (MAPSZ): Dicséretes, hogy egy magánvállalkozás kezdeményezését is támogatja az önkormányzat – Forrás: Pannon RTV

A képviselőtestület tanácsnokai több városrész esetében döntöttek a részletes rendezési tervek kidolgozásáról, illetve a meglévő tervek módosításáról. A mišićevói üzemi övezet részletes rendezési tervének kidolgozásával kapcsolatban az ellenzék részéről Maglai Jenő (MAPSZ) kért szót és elmondta: dicséretes, hogy egy magánvállalkozás kezdeményezését is támogatja az önkormányzat. Maglai reményét fejezte ki, hogy a terv majd időben el is készül. Sándor helyi közösség területén a hulladéktelep szanálására, valamint a hulladékkezelési rendszert kiszolgáló üzem létesítésére vonatkozóan a már meglévő terv módosításáról szavaztak. A Zorka üzemi területére vonatkozó terv kapcsán Maglai Jenő arról beszélt, hogy a városnak ezt a kérdést sokkal hatékonyabban kellene kezelnie. Az ülésen határozat született a Ludasi tó partövezete, Palics fürdő és az Orom-Csík-Krivaja csatorna második szakasza, azaz a Szabadka város területén lévő Tisza-Palics öntözőrendszer részletes szabályozási terveinek kidolgozásáról, valamint Nagyfény általános szabályozási tervének meghozataláról.

Döntöttek a Bodrogvári-díj oda ítéléséről. A kitüntetést idén Igor Halašević építész technikus, Kozma Laura képzőművész és Pesti Emma képzőművész kapja.

Határozat született Szabadka és a Boszniai Szerb Köztársaságbeli Banja Luka közötti együttműködésről. Két napirendi pontban foglalkoztak a felszámolás alatt álló Ipari és Technológiai Parkok Közvállalattal és rendeletet hoztak egy új közvállalat megalapításáról, amely a Szabadkai Útügyi, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat nevet viseli majd. Az ellenzék nemtetszését fejezte ki, amiért nem törölték a napirendi pontok közül a Szabadka Város Belső Ellenőrzési Szolgálatának megalakítására vonatkozó rendeletjavaslatot. Maglai Jenő (MAPSZ) felszólalásában rámutatott arra, amiről az ülés kezdetén Miroslav Milojević is beszélt, hogy a javaslat szerint a városi tanács és a képviselőtestület helyett a polgármester felügyelné a szolgálat működését.

Fiatalok nem, migránsok igen?

Döntés született két alap, a Tehetséges Sportolók Fejlődését Segítő- és a Népszaporulat-ösztönző Lakáshitel Alap megszüntetéséről. Ez utóbbi kapcsán több ellenzéki frakció tanácsnoka is felszólalt. Maglai Jenő (MAPSZ) szerint a népszaporulat ösztönző alap megszüntetése rossz döntés, ha akarnának, akkor találhatnának erre a kérdésre jó megoldást. De nyilvánvaló, hogy a hatalom nem akar a fiataloknak segíteni.

– Egyfelől megszüntetik a népszaporulat ösztönző alapot, másrészt pedig migránsokat költöztetnek Szabadkára. Milyen politikát folytatnak Önök? – tette fel a kérdést Maglai Jenő. A migránsok betelepítését a MAPSZ ellenzi, emiatt májusban rendkívüli ülés összehívását fogják kezdeményezni – tette hozzá.

Gojko Radić (SNS) szerint Maglai törvénytelenségre buzdít, amikor azt mondja, lehetne megoldást találni arra, hogy megmaradjon ez az alap. Kerekes László (VMSZ) azt mondta, képviselőcsoportja az alap megszüntetésére fog szavazni, mert a számvevőszék ajánlása és a törvény is ezt irányozza elő. Kerekes azonban hangsúlyozta: a VMSZ mindig is arra törekedett, hogy olyan intézkedéseket hozzon, amelyek megakadályozzák, hogy a fiatalok külföldre költözzenek és példaként hozta fel, hogy a Prosperitati Alapítvány 3700 családdal írt alá szerződést. Daniel Kovačić (DP) szerint egy jól működő alapot számolnak fel és ennek helyettesítésére jelenleg nincs megoldás. Tény, hogy az elmúlt három évben több tízezer polgár hagyta el Szabadkát és a Tisza mentét – mondta Kovačić és rámutatott arra a problémára is, hogy a fiatal mezőgazdasági termelők a termelésre, vagy gépek vásárlására kaphatnak kölcsönt, viszont lakáshitelhez semmilyen feltételek között sem juthatnak.

Az állami számvevőszék útmutatása szerint módosították és kiegészítették a Súlyos Beteg Gyerekek és Fiatalok Gyógykezelését Segítő Alapítvány és az Ifjú Tehetségek Fejlődését Ösztönző Alap alapításáról szóló rendeletet és szabályzatot hoztak a sport területén közérdeket megvalósító szabadkai programok megvalósításáról és pénzeléséről. Az ülésen határozatot hoztak a vámszabad övezet kibővítéséről. Módosították a Kosztolányi Dezső Színház alapszabályát, jóváhagyták a Danilo Kis Ifjúsági Alapítvány, a Dr. Rehák László- és az Expecto Mentálhigiénés alapítványok működési terveit.

Vitás kinevezés, trágársággal fűszerezve

A Városi Múzeum korábbi igazgatóját Hulló István magisztert újabb négy éves mandátumra nevezték ki az intézmény élére. Míg ezt a napirendi pontot vita nélkül szavazták meg, addig a Lifka Sándor Artmozi igazgatójának kinevezése heves, személyeskedésektől és trágárságoktól sem mentes vitát váltott ki.

A művészmozi igazgatóbizottsága által kiírt pályázatra határidőben két teljes jelentkezés érkezett be: Viktorija Šimon Vuletić korábbi igazgatóé, valamint Berényi Emőkéé. Az alapító azonban közülük senkit sem nevezett ki, így a Művelődési törvény 35. szakaszának 12. bekezdése alapján a pályázat sikertelennek számít. Emiatt megbízott igazgatót neveztek ki egy éves megbízatásra,  Gordana Guberinić személyében.

A vita során Đorđija Aksentijević (MAPSZ) szóvá tette, hogy senki sem magyarázta meg, miért nem fogadták el a két jelölt pályázatát, ugyanakkor szerinte nagyon érdekes a a hatalmi koalíció jelöltjének pályafutása.

– Gordana Guberinić a hírhedt Megatrend magánegyetem zombori kihelyezett tagozatán biogazdálkodásból, ugyanezen egyetem zaječari tagozatán menedzsmentből  szerzett oklevelet. Két különböző életrajzot is eljuttatott a képviselő-testülethez, melyekben eltérő adatokat adott meg a munkahelyeire vonatkozóan. Míg a korábbi önéletrajzában azt állította, hogy a takarmánykeverés technológusa volt, addig az újabb életrajzában ugyanarra a periódusra vonatkozóan azt állítja, hogy gyártási főtechnológus és kereskedelmi részlegvezető. Egy másik időszakra vonatkozóan is eltérő adatokat adott meg a munkahelyeivel kapcsolatban, de a két önéletrajzában a nyelvtudásra vonatkozó dolgok is jelentősen eltérnek – sorolta a furcsaságokat Đorđija Aksentijević és feltette a kérdést, hogyan bízhatunk meg egy olyan jelöltben, aki azt sem tudja, hol dolgozott és hogy hogyan kerülhet egy eddig élelmiszergyártással és takarmánykeveréssel foglalkozó szakember egy művelődési intézmény élére?

Stevan Bakić (SNS) cinikusnak nevezte Aksentijević felszólalását és egy közösségi oldalon közzétett bejegyzést idézett: „doneće se ova odluka na usranoj skupštini usranoga grada” (a szaros város szaros képviselő-testülete meg fogja hozni ezt a döntést). A trágár szavakat, melyeket Stevan Bakić idézett, összefüggésbe hozta Aksentijević képviselőasszonnyal, aki viszontválaszában ezt elutasította:

– Nem értettem az előttem felszólalót, és igazán nem tudom, hogy ki a szaros – mondta Aksentijević és megkérte a képviselőtestület elnökét, hogy figyelmeztesse Bakićot, mert az többször is a szavába vágott. Az elnöklő Veljko Vojnić ezután figyelmeztette a képviselőket. Miroslav Milojević (MAPSZ) felháborodott azon, ami Stevan Bakić száját elhagyta és hozzátette: a hatalmi koalíciónak nincsenek állami egyetemeken diplomázott káderei, ezért favorizálja a magánegyetemeket. Tudjuk, hogy a Megatrend egyetemet Mića Jovanović alapította, aki egy hamisított londoni doktorátussal rendelkezik – mondta Milojević.

Josipa Ivanković (SZHP): A művelődést mindenki a saját módján éli meg, azzal foglalkozhat úgy egy iparos, mint a tudományok doktora

Josipa Ivanković aki a képviselő testületbe a Mozgalom Polgári Szabadkáért listáján jutott be, majd később átigazolt a Szerb Haladó Párt képviselőcsoportjába, azt mondta: egy művész ismerőse szerint a művelődés területe az, ami semmilyen képzettséget sem igényel. A művelődést mindenki a saját módján éli meg, azzal foglalkozhat úgy egy iparos, mint a tudományok doktora. A megbízott igazgatói posztra jelölt személy közgazdász és ő az intézmény menedzsere kell, hogy legyen. Ivanković elmondta: ismeri a jelöltet és szerinte mindaz alaptalan, ami a számlájára elhangzott.

A Városi képviselő-testület ülésének a végén beszámolók hangzottak el az Egészségügyi Tanács, a Városi Vagyonjogi Ügyészség és az ombudsman munkájáról.