A szerbiai átlagbér, ami februárban 46 990 dinár volt, egy család szűkre szabott fogyasztói kosarának megtöltésére sem elegendő – figyelmeztetett Ljubisav Orbović, az Önálló Szakszervezetek Szerbiai Szervezetének elnöke a hétfőn megtartott belgrádi tanácskozáson, melynek központi témája a Nagyobb béreket és kisebb egyenlőtlenségeket címet viselte. Mint mondta, a minimálisnak számított fogyasztói kosár megtöltésére másfél szerbiai átlagbér kell.

– Igaz és vigasztaló, hogy a hazai vállalatokban, a cégekben a megvalósított haszon hónapról hónapra magasabb, viszont elszomorító, hogy a munkavállalók bére még mindig sértően és megalázóan alacsony szinten van, és emiatt egyre több fiatal menekül külföldre. Szerbia szegény ország lévén viszonylag sokat áldoz az oktatásra, a fiatalok kiiskoláztatása után azonban szakképzett munkaerő nélkül marad – mutatott rá Orbović.

Zoran Stojiljković, a Függetlenség Ágazati Szakszervezetek Egyesületének elnöke szerint úgy tűnik, hogy napjainkban már a politikai akarat és a szakszervezetek egyetértése is megvan ahhoz, hogy az idén növekedhessenek a bérek, viszont fontos lenne útját állni a párthovatartozás szerinti foglalkoztatásnak és a korrupciónak, hogy a bérek tényleg növekedni kezdjenek. (Magyar Szó)