Szerbiában már egy ideje „gőzerővel” készül az új közlekedésbiztonsági törvény, amelyet – ha hinni lehet a szerb államvezetésnek – még az idén elfogadnak a köztársasági képviselők. A törvénytervezet szerint a jogosítvány megszerzésével kapcsolatos szabályozásból egy nagyon jelentős mondat marad majd ki, mégpedig az, hogy: az autósiskolákban az elméleti és a gyakorlati oktatás esetében is az állam határozza meg a minimális árat.

Elsőre ez jó hírnek tűnik, hiszen ismét elindulhat a gazdasági alapokon nyugvó harc a tanulókért, ugyanis, valószínű, aki olcsóbban kínálja majd a jogosítvány megszerzéséhez szükséges oktatást, annak több jelentkezője lesz. Ha így nézzük, az autósiskolák közül választani szándékozók jó helyzetbe kerülnek, azonban a szabad piaci árnak komoly buktatói is lehetnek, amelyekre egyes autósiskolák már most felhívták a figyelmet.

A Szerb Kormány a 2012-es év végén hozta meg azt a határozatot, amely alapján az állam szabályozza, mennyi lehet a minimális ára az elméleti és a gyakorlati oktatásnak. Ez akkor igen nagy felháborodást váltott ki a potenciális vizsgázókból, hiszen a jogosítvány megszerzése majdnem megháromszorozódott és mintegy 70 000 dinár lett.

A törvény hatályba lépése előtt a piaci versengés védelmére létrehozott bizottság is jelezte, nem ért egyet az új rendelkezéssel, mivel az ellentmond A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvénynek. A bizottság a véleményét elküldte a témában legilletékesebbnek, a Kereskedelmi Minisztériumnak. Az átirat minden bizonnyal az iktatása után egy fiók alján végezte, mivel a törvényt elfogadták, így mindenki kénytelen volt az állam által meghatározott áron kínálni a szolgáltatását. A minimális ár azóta is érvényes, így az elméleti és gyakorlati oktatásért a jelentkezőknek mintegy 50 000 dinárt kell fizetniük, s ehhez még hozzájönnek az egyéb költségek, így a végösszeg 70 000 dinár körülire rúg, ami a minimálbérnek majdnem háromszorosa, így érthető, hogy a polgárok nagyon nehezen képesek kifizetni az autóvizsga árát.

Szolgáltatás megnevezéseÁra (dinárban)
Elméleti oktatás11 080
Elméleti vizsga díja4000
Orvosi igazolás2100
Gyakorlati oktatás (40 óra)39 400
Gyakorlati vizsga díja4000
Elsősegélyvizsga5100
Próbajogosítvány kiváltása1600
Összesen67 280

Habár hivatalos értesítés még sehonnan nem érkezett arról, hogy a törvénytervezetből törölték azt a részt, amely szerint „az állam a belügyminisztérium javaslata alapján határozza meg a minimális árat”, már most arra lehet következtetni, hogy a jövőben ismét az autóiskolák döntik el, milyen áron kínálják majd az elméleti és gyakorlati oktatást. Ezt az is alátámasztja, hogy az autósiskolák már kész tényként kezelik a változást, s míg egyesek ennek örülnek, addig mások a fejüket fogják, és figyelmeztetnek, nem biztos, hogy a közlekedésbiztonság szempontjából jó döntés születik.

Csökken az oktatás ára – romlik a minőség

Az autósiskolák már kész tényként kezelik a változást, s míg egyesek ennek örülnek, addig mások a fejüket fogják, és figyelmeztetnek, nem biztos, hogy a közlekedésbiztonság szempontjából jó döntés születik

A piaci verseny miatt biztosra vehető, hogy az oktatás ára, így a jogosítvány megszerzése is kevesebbe kerül majd, mint jelenleg, azonban van az éremnek egy másik oldala is, amelyre a múltbeli tapasztalatok alapján lehet következtetni.

Amíg a szerb állam nem határozta meg a minimális árat, vadnyugati viszonyok uralkodtak az autósiskolák világában, ami különösen a nagy városokban volt jellemző. Egyes autósiskolák nem is tartották meg az elméleti oktatást, csak beírták, hogy a vizsgára készülő jelen volt, s az is megtörtént, hogy a 45 perces gyakorlati óra 5 percig tartott.

„Ez a változtatás semmi jót nem hoz, ugyanis ismét meg fog jelenni az antilojális konkurencia, amely a jelentkezőket a minőség helyett a kedvezőbb árral csábítja majd magához” – nyilatkozta Milan Todorović, a Belgrádi Autósiskolák Egyesületének elnöke. Todorović szerint nagyon sokat azt nézik majd, hogy minél olcsóbban jussanak jogosítványhoz, miközben nem veszik majd figyelembe, hogy a szolgáltatást nagyon alacsony áron kínáló autósiskolákban nem kapják majd meg azt a tudást, amelynek köszönhetően alkalmasak lesznek biztonságosan részt venni a közlekedésben. „А 2013-аs év előtt az autósiskoláknak joguk volt a szabad árformálásra, s ekkor a legtöbb helyen 25 000 és 30 000 dinárba került az oktatás, viszont olyan autósiskola is volt, amelyik 9000 dinárért kínálta ugyanezt. Sokan egészen addig nem fogták fel, hogy becsapták őket, amíg nem jött el a vizsgáztatás napja, ugyanis ekkor kiderült, hogy nem rendelkeznek azzal a tudással, amellyel sikeres vizsgát tehetnének, mivel az előadások nagy részén nem voltak jelen”

Az EU szerint nem közérdekű tevékenység

De miért van szükség a minimális ár eltörlésére, ha ez már négy éve létezik? Bizonyára sokak fejében megfordult ez a kérdés, amelyre a választ az Európai Unió törvényhozásában kell keresni, ugyanis Szerbia az EU felé igyekvő úton kénytelen összehangolni a törvényeket az Európai Unió utasításaival. Ez pedig kimondja, hogy az állam csak akkor határozhatja meg egy szolgáltatás árát, ha az közérdekű. A jelentkezők elméleti és gyakorlati oktatása ebben a pillanatban nem tartozik a közérdekű szolgáltatások közé, ezért az államnak nem is lehet beleszólása a minimális ár meghatározásába.

Az oktatás ára B-kategóriás jogosítvány megszerzése esetébenÁra (euróban)
Magyarország430-470
Bulgária180
Románia220
Montenegró200-400
Bosznia-Hercegovina500
Görögország500
Horvátország770
Szerbia410 (50 600 dinár)

Milan Todorović, a Belgrádi Autósiskolák Egyesületének elnöke nem ért egyet ezzel, ugyanis szerinte az autósiskolák közérdekű tevékenységet folytatnak, hiszen az a feladatuk, hogy a fiatalok képesek legyenek biztonságosan közlekedni és, hogy kevesebb legyen a közlekedési balesetek száma.

A Belügyminisztérium többször is megerősítette a szerb sajtó értesülését, hogy az idén biztosan elfogadják az új közlekedésbiztonsági törvényt. Amint a törvény hatályba lép, az autósiskolák szabadon dönthetnek, engednek-e az eddig az állam által meghatározott árból, vagy megtartják a jelenleg érvényes minimális összeget.

Főszereplők lehetnek az ellenőrök

А 2013-аs év előtt az autósiskoláknak joguk volt a szabad árformálásra, s ekkor a legtöbb helyen 25 000 és 30 000 dinárba került az oktatás, viszont olyan autósiskola is volt, amelyik 9000 dinárért kínálta ugyanezt

Arra mérget lehet venni, hogy lesznek olyan autósiskolák, amelyek az elméleti és a gyakorlati oktatás árának a csökkentésével próbálnak majd meg minél jobban érvényesülni a piacon, s az is valószínű, hogy ez az oktatás minőségének a csökkenését eredményezi majd. Ahol jelentős csökkenést észlelnek, ott bizonyára nagyon sok dolga lesz az illetékes rendőrségi ellenőröknek, akiknek a feladatuk az oktatóközpontok ellenőrzése. Az ellenőröket eddig is sok kritika érte, a legtöbb esetben azzal vádolták őket, hogy elsősorban az adminisztrációval kapcsolatos adatokat ellenőrzik, s nem fordítanak kellő figyelmet a terepen zajló történésekre.

Ha megtörténik az árcsökkentés és az ezzel járó visszaélések is elkezdődnek, mindenki előtt világos, hogy komoly ellenőrzőmechanizmus nélkül nagyon gyorsan megnőhet a közlekedési balesetek száma, amelyekben a vétkesek azok a fiatal sofőrök lennének, akik az előírtnál kevesebb, vagy ugyanannyi, de silány minőségű elméleti és gyakorlati oktatáson vettek részt.

Azzal kapcsolatban, hogyan lehetne olcsóbb a jogosítvány megszerzése, tavaly októberben volt egy kezdeményezés, amelyet Ostoja Aleksić gépkocsioktató ismertetett a Novosti napilappal.

A részletesen kidolgozott javaslatot több autósiskola állította össze, s az a lényege, hogy a jövőben az elméleti oktatás és a vizsga kikerülne az autóiskolák hatásköréből, s az elméleti ismereteket a tanulók az iskolában szereznék meg.

Ennek a feltétele, hogy a középiskola második osztályában már legyen közlekedésbiztonsággal kapcsolatos tantárgy. Ha ez a javaslat egyszer megvalósulna, úgy az elméleti oktatás és a vizsgadíj összegével csökkenne a jogosítvány megszerzése, ami jelen pillanatban összesen 15 080 dinár.

A Sat Plus cikke alapján összeállította: L. U. K.

Kettős állampolgár vezethet-e Szerbiában külföldi rendszámtáblás autót?

Egyre több szerbiai polgárnak van magyar állampolgársága. Közülük jó néhányan már magyar személyi igazolvánnyal is rendelkeznek, s sokszor szóba kerül, hogy magyar állampolgársággal és/vagy magyar személyi igazolvánnyal rendelkezők vezethetnek-e Szerbiában magyar rendszámtáblás személygépkocsit?

Műszaki vizsga: tovább tart és drágább lesz!

Szerbiában már egy ideje beszédtéma, de úgy tűnik, hamarosan el is fogadják majd azt a szabályzatot, amely értelmében az autók műszaki vizsgája a jövőben kamera előtt zajlik majd és felvételeket is kell készíteni a folyamatról.