Johannes Hahn, az Európai Unió bővítési biztosa hétfőn azt mondta, hogy reméli, hamarosan megtörténik majd az elnökválasztás miatt szükségessé vált szerb kormány átalakítása, s folytatódnak az okvetetlenül szükséges reformok. Hahn ezen kívül kihangsúlyozta, hogy a hatalomnak kötelessége párbeszédet folytatni a tüntetőkkel.

Hahn ezt azok után mondta, hogy hétfőn megbeszéléseket folytatott Ivica Dačićtyal, Szerbia külügyminiszterével. Hahn szerint egy olyan országtól, amely az Európa Unió tagja szeretne lenni, elvárják, hogy mindenkinek egyenlő joga legyen az elégedetlenségének hangot adni, és hogy tüntetéseken fejezzék ki azt, amiért aggódnak.

Arra az újságírói kérdésre, hogyan tekint a Belgrádban és más szerbiai városokban mindennap sorra kerülő tüntetésekre, az EU bővítési biztosa azt felelte, hogy „a tüntetések békések, és ez így rendben is van. Úgy gondolom, hogy a hatalomnak a kötelessége, hogy megfelelő módon reagáljon erre és, hogy megbeszéléseket folytasson a tüntetőkkel, mivel meg kell lennie annak a közös érdeknek, amely az európai perspektíva felé való haladás”.

Vučić: Amíg békések, akár 10 éven át tüntethetnek

Aleksandar Vučić miniszterelnök, az államfői tisztség várományosa húsvét napján kijelentette, hogy addig tüntethetnek az elégedetlen polgárok, amíg nem veszélyeztetik a többiek jogait. Kiemelte, ha erőszakra kerül sor, az állam reagálni fog.